Groen en Open VLD willen Gent koste wat het kost binnenhalen
Foto: Frederiek Vande Velde
Met twee kandidaten voor de sjerp en twee machts­blokken is de impasse in Gent compleet. Ze verraadt het nationale belang voor Groen en Open VLD.

Coup de théâtre aan het Gentse stadhuis. Met de glimlach trok Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq gisterenavond een streep door het plan van het kartel SP.A-Groen om een formatieronde te houden, à la Bart De Wever in Antwerpen.  

Het kartel telt samen de meeste zetels en was dus in principe als eerste aan zet. Maar door CD&V onverwachts aan zich vast te klikken – een opmerkelijke move voor een van de erfgenamen van paars – haalt De Clercq naar eigen zeggen de bovenhand. Zijn nieuwe machtsblok telt nog altijd twee zetels minder dan het kartel, maar haalde procentueel wel een net iets betere score.

‘Ik stel dus vast dat wij wel degelijk aan zet zijn’, aldus De Clercq. ‘Mieke (Van Hecke, red.) en ik hebben elkaar inhoudelijk gevonden. Open VLD is fors gestegen, is de grootste fractie in de gemeenteraad en ik heb afgetekend de  meeste voorkeurstemmen. Logisch dus.’ 

De tandem De Clercq-Van Hecke nodigde het kartel op zijn beurt uit voor een gesprek. Maar ook omgekeerd bleef de uitnodiging onbeantwoord. 

Unieke kans  

Hoe dan ook zijn de twee machtsblokken veroordeeld tot elkaar. De patstelling in Gent is daarmee compleet. Over de richting die Gent straks uit moet, is nochtans weinig inhoudelijke discussie. Wat de partijen op dit moment echt bezighoudt, is de strijd om de sjerp.

Zowel Groen als Open VLD is ervan doordrongen dat  de weg nu openligt naar het leiderschap van de tweede grootste stad van Vlaanderen.

Groen-kopman Filip Watteeuw is plots een logische kandidaat-burgemeester na het  afdruipen van SP.A-lijsttrekker Rudy Coddens en zijn eigen sterke persoonlijke resultaat. Watteeuw haalde 13.183 stemmen vanaf de vijfde plaats.

De Clercq riep zichzelf zondagavond al op zijn eigen voluntaristische wijze  uit tot ‘de eerste liberale burgemeester in zestig jaar’. Hij  zag zich daar gisteren in gesteund door zijn 24.058 voorkeurstemmen. Een pak meer dan uitdager Coddens (17.954 stemmen, red.). 
Beide partijen beseffen nu maar al te goed de grote symbolische waarde van het binnenhalen van dat burgemeesterschap. De Gentse sjerp betekent een stevige boost richting nationale verkiezingen in mei 2019. Voor de partijtop is het zelfs broodnodig  om definitief de morele overwinning te kunnen claimen bij deze lokale verkiezingen.  

Zo communiceerde Groen wel gretig over de groene golf, maar vertaalde zich dat amper in macht, laat staan in burgemeesters. Net zoals ook Open VLD in Gent en Oostende wel een sterk resultaat neerzette, maar daar voorlopig nog niets mee koopt. 

Het is er met andere woorden veel aan gelegen voor de liberalen en Groen om Gent koste wat het kost binnen te halen. 

Niet toevallig hield zowel Groen-voorzitster Meyrem Almaci als Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten de situatie in de Arteveldestad gisteren nauwlettend in de gaten. Beiden benadrukten wel dat hun kandidaten ‘niemand nodig hebben die over hun schouder meekijkt’. Maar Almaci tekende maandagochtend mee de Gentse strategieën uit en Rutten benadrukt dat Gent ‘heel belangrijk is’. ‘De lijnen met Mathias zijn heel nauw en liggen continu open.’ 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig