Zuhal Demir is verwezen naar de oppositiebanken in Genk
Wim Dries viert in Genk. Foto: Boumediene Belbachir

In Genk hebben CD&V en ProGenk (socialisten) een akkoord bereikt om de volgende zes jaar de stad te besturen. Daarmee verwijst burgemeester Wim Dries de N-VA van Zuhal Demir naar de oppositie.

‘Wij zijn incontournabel’, zei burgemeester Wim Dries (CD&V) toen de uitslag van de verkiezingen zondag bekend werd. De partij haalde 38,6 procent en behield haar achttien zetels. Dries veegde met een persoonlijke score van 11.926 naamstemmen alle concurrentie weg. Hij beloofde te gaan praten met alle partijen: met ProGenk maar ook met de N-VA van uitdager Zuhal Demir. Die partij was de tweede overwinnaar in Genk en zette met 27,6 procent een goed resultaat neer. Demirs partij klom van zeven naar twaalf zetels.

CD&V was dus aan zet om een coalitie te vormen. ‘De inhoud van de verkiezingsprogramma’s vormden de basis voor de besprekingen’, laat CD&V Genk weten in een persbericht. ‘Het was geen eenvoudige keuze, want de gesprekken met beide partijen verliepen positief.’

Toch koos Dries voor ProGenk. De christendemocraten krijgen de burgemeesterssjerp en zes schepenen, waaronder de eerste schepen. Ze leveren ook de voorzitter van de gemeenteraad. ProGenk zal twee schepenen voordragen.

'De burgemeester heeft gekozen voor de weg van de minste weerstand', reageert Zuhal Demir (N-VA). Bij de aanvang van onze ontmoeting liet hij weten dat pro Genk twee schepenzetels vroeg in ruil voor het leveren van de meerderheid. Daar kan en wil de N-VA vooral niet onder gaan. Voor ons primeerde het programma, niet de verdeling van de postjes.' Demir wil wegen op het bestuur vanuit de oppositie. 'Ik verzoen me noodgedwongen met een oppositierol die we rigoureus zullen uitoefenen met 12 verkozenen.'

‘Niet blind voor verkiezingsuitslag’

De christendemocraten geven aan niet blind te zijn voor de verkiezingsuitslag. ‘Die toont meer dan ooit aan dat de uitdagingen met betrekking tot samenleven, armoede en onderwijs extra aandacht verdienen’, zegt CD&V. 

De coalitie hoopt tegen eind december een bestuursakkoord af te sluiten.