Groen dreigt de helft van zijn burgemeesters te verliezen
Jos Stassen won zondag maar is niet zeker van zijn sjerp in kruibelke. Foto: dvk

Twee burgemeesters had Groen de voorbije zes jaar: één in Zwijndrecht, één in Kruibeke. Zwijndrecht is gered maar de kans dat de sjerp in Kruibeke verloren gaat, is reëel.

Groen zat zondag behoorlijk in de lift. De partij groeide van 308 gemeenteraadsleden in 2012 naar 541 nu. Dat is een stijging met 75 procent.

De Vlaamse groenen zetelen voortaan ook in 209 gemeenteraden. Ook dat is een record. In 2012 stond die teller nog op 159.

De cijfers komen van de partij zelf die daarom vorige zondag graag een ‘groene zondag’ noemt.

Op sommige plaatsen piekt de partij boven de 20 procent. Dat is onder meer het geval in Duffel (21,5 procent), Lille (22 procent), Mortsel (21,9 procent), Zwijndrecht (28,8 procent), Aalter (21,4 procent), Horebeke (21,7 procent), Melle (20,2 procent), Merelbeke (23,7 procent), Herent (21,3 procent), Oud-Heverlee (24,1 procent) en Tervuren (21,8 procent)

Wat de provincieraadverkiezingen betreft, halen de groenen met 13,2 procent ook hun hoogste score ooit. Dat is 5,5 procentpunt meer dan 7,7 procent in 2012. In Oost-Vlaanderen treedt Groen trouwens in het provinciebestuur. De partij heeft daar een akkoord met N-VA.

Maar

Het is niet allemaal rozengeur en groene maneschijn. Groen mist een kers op de taart. Meer nog, één van de kersen uit 2012 driegt verloren te gaan. In Kruibeke haalde de groene burgemeester Jos Stassen gisteren een heel knappe score. Zijn partij won liefst 11 procentpunten in vergelijking met 2012.

Maar tegenstander Antoine Denert geeft zich niet gewonnen. Zes jaar geleden gooide Stassen Denert uit het gemeentehuis, nu wil Denert hetzelfde doen. Hij heeft al een akkoord met N-VA. Als ook CD&V toehapt, ligt Stassen buiten.

Eén en ander verklaart ook waarom Groen het hard speelt in Gent en maar wat graag met de sjaal pronkt in de tweede grootste stad van Vlaanderen.