Groen gaat niet in op smeekbede van Open VLD in Oostende
Wouter De Vriendt Foto: belga
Net zoals in Gent, zit Groen ook in Oostende in een zetel om te beslissen welke richting de coalities uitgaat.

‘Ik roep Groen op om uit de loopgraven te komen’, zei de Oostendse would-be-burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) tegen Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. Tommelein maakte met zijn Open VLD in Oostende een grote sprong en verleidde de meeste kiezers om een bolletje achter zijn naam te kleuren. Maar de Stadspartij van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) blijft de grootste. Hij blijft vasthouden aan de sjerp. Tommelein probeert een coalitie op de been te brengen met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen.

Maar Groen is – voorlopig – niet van plan om op die smeekbede in te gaan. ‘Ik roep nogmaals op om een paars-groene coalitie te smeden’, zegt De Vriendt. ‘Dat is volgens mij de enige werkbare coalitie. Wij vinden wel dat Tommelein de nieuwe burgemeester van die coalitie moet worden.’ Maar Tommelein sloot vanmorgen uit dat hij in zo’n coalitie zou stappen.

'Beetje te rap geweest'

Huidig burgemeester Vande Lanotte kijkt er voorlopig naar. ‘Bart is misschien een beetje te rap geweest', zegt hij niet zonder enig leedvermaak. 'Ik heb gisterenavond contact gehad met alle vier de partijen, maar N-VA, CD&V en Open VLD willen niet praten met mij. Dus wacht ik af wat er verder gebeurt.’