‘Girl’ scoort Vlaams record in Frankrijk
Nora Monsecour, regisseur Lukas Dhont en acteur Victor Polster Foto: BELGA

In vijf dagen tijd trokken 91.601 Fransen naar ‘Girl’, de Vlaamse film over een ballerina die haar jongenslichaam wil afschudden. Daaruit blijkt dat na de Franse critici nu ook het publiek overstag gaat voor het regiedebuut van Lukas Dhont.

Het is wellicht een record voor een Vlaamse film. ‘The broken circle breakdown’ van Felix van Groeningen had vijf jaar geleden een week nodig om er 50.000 te halen, onder zijn Franse titel ‘Alabama Monroe’. Die film groeide uit tot een Vlaams kassucces in Frankrijk, met in totaal meer dan 200.000 Franse bezoekers. Die kaap moet nu voor ‘Girl’ makkelijk te ronden zijn: wellicht wordt een dezer 100.000 gehaald.

‘Girl’ is aan een zegetocht bezig sinds de film werd bekroond tot beste debuut op het filmfestival van Cannes. Vorige week was ‘Girl’ de openingsfilm van Film Fest Gent. In Frankrijk wordt de film in het hele land verdeeld in een forse 212 zalen door Diaphana, een bedrijf gespecialiseerd in auteursfilms, waaronder films van de gebroeders Dardenne. Ook in Spanje en Italië kwam de film al uit. In de VS zal ‘Girl’ te zien zijn op Netflix. Morgen staat de recensie van ‘Girl’ in onze krant.