Ruim honderd burgemeesters hebben absolute meerderheid
Bart Dochy van CD&V/V&D in Ledegem: geen enkele partij behaalde een grotere meerderheid. Foto: Fred Debrock

In zowat één op de drie Vlaamse en Brusselse gemeenten moest de winnaar van de verkiezingen niet eens op zoek naar een coalitiepartner. In die gemeenten is er sprake van een absolute meerderheid, ook al werd niet altijd de helft van de stemmen behaald.

Door ons kiessysteem kan het dat een partij niet meer dan 50 procent van de stemmen haalt, maar wel meer dan de helft van de zetels. Zo heeft CD&V in Buggenhout al aan 45,08 procent van de stemmen genoeg om 13 van de 23 zetels in de gemeenteraad binnen te halen.

In enkele gemeenten is de monsterscore te verklaren door kartels. Denk maar aan Pieter De Crem, die in Aalter met steun van N-VA 57,3 procent behaalt. Ook voor de absolute stemmenkampioen is dit een deel van de verklaring: in Ledegem behaalt Vlaams Parlementslid Bart Dochy als regerend burgemeester 77,09 procent met CD&V/VD, een lokaal kartel met Open VLD.

Verder vallen bij de toppers heel wat lokale lijsten op: LB Union in Wezembeek-Oppem, Actiev in Vorselaar, Leefbaar Merksplas en Gemeentebelangen uit Knokke-Heist halen allen meer dan 70 procent. Alleen CD&V Herne kan die opmerkelijke prestatie evenaren.

Dat een partij een absolute meerderheid behaalt, betekent overigens ook niet altijd dat ze altijd ook daadwerkelijk alleen gaat regeren. In sommige gevallen vinden de burgemeesters de meerderheid te krap, of blijven ze trouw aan vorige coalitiepartners. Zo neemt N-VA er in Rijkevorsel er CD&V bij, terwijl dat mathematisch gezien niet noodzakelijk is. In Middelkerke laat Jean-Marie Dedecker ook CD&V meebesturen, terwijl hij op zich ook al 14 van de 25 zitjes binnenhaalde met LDD.