Trump erkent nu toch klimaatverandering, maar: ‘Het verandert vanzelf wel weer’
Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump zegt tegen CBS News dat klimaatverandering een realiteit is. Hij blijft wel twijfelen over de oorzaak en verwijt klimaatwetenschappers een politieke agenda te hebben.

Draait president Trump bij? In 2012 tweette hij nog dat klimaatverandering een hoax is, een koudegolf ontlokte hem vorig jaar dan weer de uitspraak dat de Verenigde Staten wel wat méér klimaatopwarming konden gebruiken.

‘Ik denk wel degelijk dat er iets aan het gebeuren is. Iets is aan het veranderen - ik denk niet dat het een ‘hoax’ is’, aldus Trump zondagavond in het interview op CBS News, na de doortocht van de verwoestende orkaan Michael.

Al voegde de Amerikaanse president daar meteen aan toe dat hij blijft twijfelen aan de oorzaak van de opwarming van de aarde. ‘Ik weet niet of dit aan de mens ligt. Ik wil dan ook geen miljarden en miljarden dollars uitgeven. Ik wil geen miljoenen en miljoenen jobs zien verdwijnen.’ Trump liet zich verder ontvallen uitschijnen dat de klimaatopwarming ‘zich ook misschien vanzelf wel weer zal herstellen’.

Politieke agenda

‘In het verleden hebben we orkanen gehad die veel erger waren dan Michael’, vervolgde Trump. Toen de journaliste vervolgens zei dat klimaatwetenschappers het tegendeel beweren, vroeg Trump haar over welke wetenschappers zij het had. ‘Veel experts rond klimaatverandering hebben namelijk een belangrijke politieke agenda’, zei hij.

De Verenigde Staten kondigden vorig jaar ook aan dat ze zich terugtrekken uit de klimaatakkoorden van Parijs, waarbij concrete afspraken gemaakt werden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het Witte Huis is erop gebrand alle belangrijke klimaatinspanningen van het land terug te draaien.