Hier mogen de grootste partijen niet meeregeren
Katrien Desomer: buitenspel in Ieper Foto: Tommy Huyghebaert

Een overwinning bij de verkiezingen is niet altijd een garantie om het zitje van de burgemeester in de wacht te slepen. In heel wat Vlaamse steden en gemeenten is er meteen een alternatieve coalitie op de been gebracht om de grootste partij buitenspel te zetten.

Voor een groot aantal kandidaat-burgemeesters was het maandagmorgen ruw wakker worden. In sommige gevallen zullen ze dat wel verwacht hebben, maar in een aantal gemeenten is er een gigantisch verbond nodig om de burgemeester buitenspel te zetten.

OVERZICHT. Hier zijn coalities gesmeed tegen de grootste partij

Zo zal Nadia Sminate in Londerzeel voortaan in de oppositie moeten zetelen. Ze wint met N-VA weliswaar bijna 14 procent, en wordt met ruim 35 procent van de stemmen de grootste partij. Maar ook LWD klimt boven de 30 procent, en die partij kon CD&V en Groen snel overtuigen een nieuwe meerderheid te vormen.

Ieper zal voor het eerst in ruim honderd jaar geen christen-democratische burgemeester meer hebben. CD&V en N-VA hadden bij de vorige verkiezingen als kartel een absolute meerderheid, maar nu ze apart opkwamen zakken ze duidelijk. CD&V van nieuwe lijsttrekker Katrien Desomer blijft weliswaar de grootste partij, maar Emmily Talpe (Open Ieper) haalt de sjerp binnen door een coalitie te sluiten met SP.A en N-VA.

In Kortenaken stond er sowieso ook een wissel van de wacht gepland: burgemeester Patrick Vandijck (Open VLD) wou plaats maken voor zijn partijgenoot André Alles. Die won bij de verkiezingen nog een extra zetel, maar wordt toch buitenspel gezet door N-VA, CD&V en SP.A. Daarmee verenigen alle andere partijen zich tegen Open VLD.

De lijst van grootste partijen die een pyrrussoverwinning hebben geboekt, kan nog groeien. Zo is het nog hoogst twijfelachtig of SP.A wel in Oostende zal kunnen meeregeren. Ook over de toekomst van het aan Vlaams Belang gelieerde Forza Ninove is het nog koffiedik kijken.