Warenhuisketen Sears is failliet
Foto: REUTERS

De 125 jaar oude Amerikaanse warenhuisketen Sears, met de bekende Kmart-winkels, heeft het faillissement aangevraagd. Sears heeft de strijd tegen e-commerce verloren.

De directie van Sears heeft bij de rechtbank van White Plains, in de staat New York, bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers, via het zgn. Chapter 11. Die bescherming is hoognodig, want Sears is niet in staat om zijn schuldenberg van liefst 11 miljard dollar af te betalen.

Het is de bedoeling dat de meeste winkels onder de Sears-vlag voorlopig open blijven, zoals die van het iconische merk Kmart. Met een voorlopige noodlening van 600 miljoen dollar moet dat lukken, in afwachting van een ingrijpend reddingsplan.

Nu al staat vast dat 188 onrendabele warenhuizen meteen gesloten worden en dat de ceo van Sears, Eddie Lampert, de baan moet ruimen. Lampert is ook de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf. In totaal gaat het om zo’n 9.000 winkels. De groep telt bijna 90.000 werknemers.

E-commerce

De ondergang van Sears zat er al een tijdje aan te komen. Tot in de jaren ‘90 was het nog de grootste warenhuisketen in de Verenigde Staten, maar die rol is sindsdien door Walmart overgenomen.

De klassieke winkelaanpak van Sears bleek in de voorbije jaren niet opgewassen tegen de veranderde noden en wensen van de Amerikaanse consumenten, en al zeker niet tegen het geweld van de e-commerce. Opmerkelijk, want in zijn beginjaren maakte Sears vooral naam met zijn postordercatalogus.

Bovendien bleken herhaalde pogingen om ook in andere activiteiten te investeren, zoals in financiële diensten en verzekeringen, geen succes.

Sears Tower

Tekenend voor de neergang is ook dat de befaamde Sears Tower in Chicago, waar ooit het hoofdkantoor van de winkelgroep was gevestigd, nu naar de naam Willis Tower luistert. Bij zijn opening in 1973 was de Sears Tower de hoogste wolkenkrabber van de wereld.