Gent heeft twee formateurs (en ze nodigen elkaar uit)
Filip Watteeuw, Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke Foto: belga, dvh

In Gent zijn straks twee formateurs aan zet. Open VLD en CD&V hebben hun lot aan elkaar verbonden en nodigen iedereen uit om over een nieuw bestuursakkoord te spreken. Het kartel doet evenwel hetzelfde, onder leiding van Groen. N-VA praat morgen alvast met Watteeuw en Coddens.

Normaal heeft de grootste partij het initiatief, maar in Gent zijn er twee blokken die vinden dat ze de leiding mogen nemen. Enerzijds Open VLD en CD&V, anderzijds Groen en SP.A. 

Het heeft haast iets komisch. Beide blokken nodigen alle andere partijen uit om over een nieuwe coalitie te praten. Naar De Standaard heeft vernomen, gaat de N-VA morgen alvast praten met het rood-groene kartel. Niet omdat N-VA niet wil praten met Open VLD en CD&V, wel omdat dat duo nog geen uitnodiging heeft verstuurd. 'Maar wij gaan op elke uitnodiging in', zegt N-VA. 

Maar zowel het kartel als het duo CD&V-Open VLD heeft dus ook elkaar uitgenodigd. En dat leidt tot enigszins absurde situaties. Mieke Van Hecke, maandagavond bij de VRT: 'Wij zullen kijken of het kartel op onze uitnodiging ingaat. En als zij dat niet doen, dan zullen Mathias en ik zien of we ingaan op hun uitnodiging. Dan gaan we niet apart, maar samen naar Watteeuw en Coddens, en zullen we kijken wat er op tafel gelegd wordt.'

Waarom Mathias De Clercq de sjerp claimt

De lijsttrekker van Open VLD is de duidelijke winnaar van zondag. Terwijl het kartel van SP.A en Groen vijf zetels verliest in Gent, wint Open VLD er zes. Mathias De Clercq is ook de stemmenkampioen. Hij haalde er 24.058. Eerste achtervolger Rudy Coddens (SP.A) strandde op 17.954. Filip Watteeuw was de beste groene met 13.183 stemmen. Veel minder dus dan De Clercq.

De Clercq heeft één probleem als kandidaat-burgemeester: hij kan geen coalitie vormen. Samen met CD&V en N-VA heeft hij nog niet genoeg zetels. Hij moet hopen dat het kartel van SP.A en Groen uit mekaar valt en dan kan hij wel een coalitie vcormen en leiden met één van beide. Open VLD (15 zetels)  is groter dan Groen (14) en SP.A (7) afzonderlijk. 

Om zijn kandidatuur kracht bij te zetten hebben Mathias De Clercq (Open VLD) en Mieke Van Hecke (CD&V) vanmiddag aangekondigd dat ze zich aan elkaar klinken.

Waarom Groen de sjerp claimt

Groen mag dan kleiner zijn dan Open VLD, eigenlijk doet dat er niet toe. Groen is in kartel met SP.A naar de kiezer getrokken en dat kartel is, ondanks verlies, nog steeds de grootste partij in Gent met 21 zetels. Het kartel heeft Open VLD niet nodig om een meerderheid te vormen. 

Dat zegt het kartel ook duidelijk. Op het nieuws dat Open VLD en CD&V zich aan mekaar klinken, zeggen de Groenen: 'We nemen akte van deze zet. Maar in Gent is geen meerderheid mogelijk zonder het kartel.'

Zolang het kartel bijeenblijft, is en blijft het Groen dat zal bepalen in welke richting het muntje valt. Groen ruikt zelfs de sjerp in Gent. 

SP.A lost claim op Gentse sjerp
Daarvoor gaan we terug naar vanmorgen. In Gent is er voor de middag beweging gekomen in de onderhandeling. ‘Het kartel (SP.A-Groen, red.) blijft aan zet. Een derde van de kiezers stemde voor ons’, zei Rudy Coddens (SP.A) nog op Radio 1. Maar tegelijk liet hij duidelijk uitschijnen niet vast te houden aan de sjerp. ‘We moeten met een open geest aan tafel zitten. Het gaat niet over mij, maar over Gent.’

Ook SP.A-voorzitter John Crombez erkende wat later dat Groen zwaarder weegt in het Gentse kartel. Groen heeft dubbel zoveel zitjes binnengehaald als SP.A. ‘Als er een progressieve coalitie komt, heeft Groen daar een belangrijke stem in.’

Filip Watteeuw van Groen gaat nu dan ook in de plaats van kartellijsttrekker Rudy Coddens de leiding nemen in de onderhandelingen in naam van het kartel. Opmerkelijk want Watteeuw stond pas op de vierde plaats op de kartellijst. Maar hij is de groene kandidaat op de kartellijst met de meeste voorkeurstemmen, meer dus dan Elke Decruynaere die tweede stond op de lijst. Hij is meteen ook kandidaat-burgemeester.