Groenen winnen terrein in Groothertogdom Luxemburg, christendemocraten blijven grootsten
De Luxemburgse premier Xavier Bettel Foto: AFP

In het Groothertogdom Luxemburg hebben de groenen bij de parlementsverkiezingen van zondag aanzienlijk aan terrein gewonnen. Dat blijkt uit gedeeltelijke verkiezingsresultaten. De christendemocratische CSV blijft ook na vijf jaar op de oppositiebanken de grootste partij.

De ecologisten van Déi Gréng, die de voorbije vijf jaar samen met de liberalen van DP en de sociaaldemocratische LSAP een coalitie vormden, winnen vijf procentpunten en eindigen op 15 procent. De twee andere regeringspartijen zien hun steun achteruitgaan. De sociaaldemocraten verliezen vijf procentpunten en komen op 15,7 procent, de liberale partij van premier Xavier Bettel geeft twee procentpunten prijs en klokt af op 16 procent.

De christendemocraten - sinds 1953 bijna onafgebroken aan de macht, maar in 2013 door de liberalen naar de oppositie verwezen - verliezen vijf procentpunten, maar vormen met 28 procent van de stemmen achter hun naam niettemin de grootste groep in de nieuwe Kamer van Afgevaardigden.

De kleine Alternativ Demokratesch Reformpartei (ADR, 3 zetels in 2013), die het zwaarst inzette op de angst dat de Luxemburgse taal en identiteit in de verdrukking komen, boekt een winst van bijna 2,5 procentpunt.

Ongeveer 257.000 kiesgerechtigden konden zondag in het op een na kleinste EU-land hun stem uitbrengen.