Van Besien: ‘Ook De Wevers meerderheid staat krakkemikkig’
Wouter van Besien tijdens het stemmen in Antwerpen. Foto: BELGA

‘Ja!’ Een goedgezinde Wouter Van Besien liet zijn diepste bariton horen op de verkiezingsspeech. Groen lijkt nog niet zo zeker dat de coalitie van Bart De Wever onaantastbaar is.

Groen heeft in Antwerpen gescoord. De partij is de grootste stijger, en ging van 7,8 procent in 2012 naar 18,1 procent. ‘Bijna één op de vijf Antwerpenaren kiest voor Groen’, juichte Van Besien in zijn overwinningsspeech. ‘Dit is met recht en rede een groene zondag’. Met een verdubbeling doet Groen het in Antwerpen, in vergelijking met andere centrumsteden, goed.

Groen Antwerpen stapte naar de kiezer met klemtonen op propere lucht, een groenere mobiliteit, betaalbaar wonen en respectvol samenleven. ‘Die klemtonen, waar we goede scores voor haalden, ligt dan ook vast voor de komende zes jaar. Antwerpen kan dat’, sloot Van Besien af.

De cijfers lijken Groen nochtans te veroordelen tot de oppositiebanken. Een linkse, progressieve coalitie heeft niet genoeg zetels om Antwerpen over te nemen. Tot twee keer toe herhaalde Groen gisteren bij de VRT dat regeren met de N-VA geen optie was. Maar wat dan wel?

‘Bart De Wever heeft voorlopig een nipte meerderheid, maar die staat krakkemikkig’, liet Van Besien enigszins raadselachtig weten op VRT. ‘Er zal creativiteit nodig zijn om een programma te maken voor Antwerpen.’ Politicoloog Carl De Vos interpreteerde dat als een hint naar een soort gedoogsteun. Groen zou dan niet in de coalitie gaan met de N-VA, maar zou vanaf de oppositiebanken wel het beleid kunnen bewaken en steunen. 'De Wever kan dan eigenlijk naar Open VLD en CD&V stappen met de boodschap dat hij een alternatief heeft', aldus De Vos.

Qua voorkeursstemmen is het plaatje wel duidelijk. Bart De Wever haalt op dit moment 16.599 stemmen. Filip Dewinter (Vlaams Belang) is de dichtste achtervolger met 4.696 stemmen. Wouter Van Besien (Groen) staat op drie met 2.965 voorkeurstemmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in