Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) lijkt af te stevenen op een monsterscore in Middelkerke. ‘Dit is een absoluut toppunt in mijn carrière’, zegt Dedecker in een eerste reactie.

Hoe groot de overwinning van Lijst Dedecker zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar op basis van officieuze cijfers die de kustgemeente meedeelt, lijkt na het tellen van vier van de acht stembureaus een volstrekte meerderheid in de maak. LDD heeft virtueel 13 van de 25 zetels in handen.

‘Dit is een absolute "strike", om het in bowlingtermen te zeggen. Hier had ik nooit van durven te dromen’, zegt Dedecker. ‘Het is een toppunt in mijn carrière.’ Dedecker weghouden van de burgemeestersjerp lijkt uitgesloten.

Vooraf waren er geruchten van een voorakkoord. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) nam daarom zelfs niet deel aan het laatste lijsttrekkersdebat. ‘Maar er is blijkbaar geen voorakkoord nodig. Er was er ook geen. Ik ben uiteraard tevreden dat de huidige coalitie gebroken wordt. Dit is een afstraffing’, zegt Dedecker.

Volgens hem is er ook een aanwijsbare reden. ‘Het casinodossier heeft zeker meegespeeld. De reportage van Pano heeft alles doen kantelen’, aldus de frontman van LDD. Dedecker groef diep in het dossier en klaagde onder meer belangenvermenging aan. Het kwam zelfs tot een gerechtelijk onderzoek en de gunning van het project moest enkele keren worden overgedaan.