In Antwerpen heeft de favoriete coalitie van burgemeester Bart De Wever, een voortzetting van de huidige, averij opgelopen. Maar een coalitie zonder N-VA en burgemeester De Wever is amper mogelijk.

Bart De Wever wou op tram 3 zitten, welnu hij zit op tram 3. Met alle bureaus geteld zit de N-VA aan 35,29 procent (37,7 in 2012).

Groen wint fors en haalt 18,08 procent (7,9 in 2012). De partij, die met zeven zetels klimt naar elf, is de grootste formatie op links. De SP.A landt op zes zetels en 11,45 procent en de PVDA heeft vier zetels met 8,72 procent. 

 

CD&V heeft 6,78 procent. Samen met de SP.A scoorde CD&V met de Stadslijst in 2012 28,6 procent. De partij haalde toen 5 zetels. Daar blijven er nu nog drie van over. Ook in voorkeurstemmen heeft Kris Peeters geen mooi resultaat neergezet.

Bart De Wever kan zijn huidige meerderheid voortzetten. Maar die meerderheid is erg krap geworden. De N-VA en Open VLD halen evenveel zetels binnen als zes jaar geleden. CD&V zakt van vijf zetels naar drie. In de voorlopige zetelverdeling hebben N-VA, CD&V en Open VLD samen nog 28 van de 55 zetels. 

Ook De Wever beseft dat één zetel op overschot al te krap is. Er moet maar één gemeenteraadslid in de meerderheid vervelend doen en er is geen meerderheid meer.

Een coalitie langs links met CD&V, Groen, SP.A en PVDA zou 24 zetels halen. Ondenkbaar dus. Het lijkt er een beetje op dat Groen hard juicht vandaag, maar met lege handen staat. De doelstelling, De Wever verdrijven uit het stadhuis, mislukt.  

Van Besien laat ook vanavond verstaan dat hij nog steeds geen coalitie wil met N-VA. 'Als Bart De Wever ons uitnodigt gaan we naar daar om te spreken. Maar we zijn geen kandidaat om een coalitie vormen.'

Vlaams Belang haalt volgens de voorlopige uitslagen 10,47 procent (zes zetels, eentje meer dan zes jaar geleden). Aan de VRT zei kopstuk Filip De Winter  dat hij op iets meer had gehoopt, waarna hij de tegenvallende uitslag aan de 'islamisering van Antwerpen' weet.

Voorkeurstemmenkanon

Burgemeester Bart De Wever heeft zijn tegenstanders ver achter zich gelaten als het op de voorkeursstemmen aankomt. Hij topt op 76.702 stemmen. Filip Dewinter volgt, maar het verschil met de koploper is groot. De lijsttrekker van het Vlaams Belang heeft 18.097 stemmen. Wouter Van Besien van Groen heeft 16.969 stemmen achter zijn naam op de derde plaats.

Daarna volgen: Jinnih Beels, lijsttrekker voor de SP.A, met 12.815 stemmen, Peter Mertens van de PVDA met 11.842 stemmen en Kris Peeters van CD&V met 10.286 stemmen. Meyrem Almaci (Groen, 8.414), Annick De Ridder (N-VA, 6.324), Ikrame Kastit (Groen, 5.952) en Ludo Van Campenhout (N-VA, 5.771) vervolledigen de top tien.

Divers beeld in de districten

In de meeste Antwerpse districten is N-VA de grootste partij. In Antwerpen zelf werd de N-VA  met 28,5% de grootste, Groen werd met 23,2% tweede.

 De N-VA gaat achteruit in Deurne en verliest een zetel. In 2012 was de partij nog goed voor 40,7%, nu haalt de partij van districtsvoorzitter Tjerk Sekeris nog 35,7%. Groen is de tweede partij met 17,6%.

In Merksem haalt de N-VA 37,8%. Vlaams Belang volgt op flinke afstand met 17,2 procent.

In het district Ekeren heeft de partij van De Wever zelfs 40 procent. In Wilrijk en Hoboken 38 procent en in Berendrecht-Zandvliet net geen 36 procent. Telkens volgt de tweede op geruime afstand. In Wilrijk is dat Groen. In Ekeren, Hoboken en Merksem is dat Vlaams Belang (al scoort PVDA ook goed in Hoboken).

Borgerhout, het district waar N-VA niet aan de macht was, toont een andere uitslag. Groen is de grootste in dat district met 32 procent. N-VA haalt er 21,4 procent. In Berchem kwam Groen in kartel met de SP.A op en dat rendeerde: het kartel wint er met 35 procent, N-VA haalt er 32 procent.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig