De stadslijst van huidig burgemeester Bart Somers haalt in Mechelen de volstrekte meerderheid, met 25 zetels op 43. Toch gaat de stadslijst coalitiegesprekken voeren met CD&V. De N-VA verzeilt in de oppositie.

De stadslijst van liberalen, groenen en onafhankelijken haalt in Mechelen 47,9 procent van de stemmen. Daarmee boekt burgemeester Bart Somers (Open VLD) een klinkende overwinning.

In de voorbije weken voorspelden de peilingen dat Somers een volstrekte meerderheid zou halen en die voorspelling is bewaarheid geworden. In zetels is de stadslijst goed voor 25 op 43 zetels. Dat is een volstrekte meerderheid.

Bart Somers noemt het ‘een dag om nooit te vergeten’. Hij omschrijft de verkiezingsoverwinning van de stadslijst als ‘een beloning voor ons positief project’ en ‘het bewijs dat we een verenigde stad zijn, en op die manier een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen’.

Kartelpartner Kristof Calvo, van Groen, noemt Mechelen zelfs ‘de hoofdstad van de hoop’.

Bart Somers haalt liefst 15.597 voorkeurstemmen, op van 54.487 ingeschreven kiezers. Meer dan een Mechelse kiezer op de vier heeft voor Somers gestemd.

In de schaduw

Alle anderen partijen staan in de schaduw van het kartel van Open VLD, Groen en M+.

Op verre afstand van de stadslijst haalt de N-VA de tweede plaats binnen in Mechelen, met een score van 16,5 procent. Dat is beduidend minder dan het resultaat uit 2012, toen de N-VA nog meer dan 23 procent kon halen. Slechts zeven zetels (-4) zijn een tegenvallend resultaat voor de jonge lijsttrekster Freya Perdaens.

N-VA-lijstduwer Johan Van Overtveldt, minister van Financiën in de federale regering, ziet zijn partij voortaan als ‘grootste oppositiepartij in Mechelen’. Ondanks het stemmenverlies noemt hij de verjonging en vernieuwing van de kandidatenlijst ‘een geslaagde operatie’.

Groot verlies is er ook voor de SP.A van Caroline Gennez, met 9,1 procent van de stemmen, tegen 18 procent bij de vorige verkiezingen. De SP.A zakt van 8 naar amper 3 zetels.

‘Een ontgoochelend resultaat’, erkent Gennez. ‘We zitten nationaal niet in de lift en kregen hier in Mechelen ook nog met de pletwals van de stadslijst te maken.'

Voor CD&V, dat in de voorbije bestuursperiode meeregeerde met burgemeester Somers, eindigt de teller op 9,1 procent, net als voor de SP.A. CD&V haalt 3 zetels, een verlies van twee.

Vlaams Belang herstelt zich van een teleurstellend resultaat in 2012 en haalt nu 9,6 procent, wat zich vertaalt in 4 zetels. Vlaams Belang is de derde grootste partij in Mechelen.

De linkse PVDA gaat vooruit, tot 4,4 procent. En behaalt daarmee, voor het eerst, een zetel in de gemeenteraad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig