In het Gentse stembureau nr. 261 is nog niet duidelijk wanneer de telling van zo'n 600 stembiljetten kan beginnen. De Civiele Bescherming onderzoekt in Peutie vier brieven waarin een poeder zat. De bijzitters mochten al naar huis vertrekken. Het schoolgebouw waarin het kiesbureau huist, werd een tijdlang hermetisch afgesloten nadat een verdacht wit poeder was gevonden op enkele kiesformulieren.

Het witte poeder viel uit vier kiesbrieven toen de tellers de stembiljetten uit de urne haalden. Op dat ogenblik waren geen stemgerechtigden meer aanwezig in het stembureau.

Volgens de voorzitster van het stembureau werd niemand onwel maar veroorzaakte het poeder wel lichte irritatie. 'We zijn bezorgd', zegt Janna Van Der Heyden. 'Het is jammer dat onze werkzaamheden stilliggen. We hadden het graag goed afgewerkt. Dit is sabotage.' 

De brieven zullen na onderzoek eerst teruggebracht worden naar Gent, waarna alle brieven naar het telbureau kunnen vertrekken.

Tijdens de stembusgang had Van Der Heyden niets abnormaals opgemerkt. 'Op het moment dat de bijzitters de stembiljetten uit de bussen haalden, merkten we een poeder op. Eerst leek het stof te zijn, maar dan merkten we dat in bepaalde biljetten poeder gevouwen zat en dat het zich verder had verspreid. We hebben meteen contact opgenomen met het hoofdbureau. Daarop hebben we het lokaal verlaten.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig