Leuven krijgt allochtone burgemeester
Mohamed Ridouani. Foto: Bart Dewaele

In Leuven vormt de SP.A samen met Groen en CD&V een coalitie. Mohamed Ridouani mag de burgemeesterssjerp omgorden. De N-VA blijft ondanks winst in de kou staan.

Leuven levert een primeur: met Mohamed Ridouani levert het als eerste centrumstad een burgemeester met allochtone roots. Zijn SP.A verliest na het vertrek van burgemeester Louis Tobback weliswaar 5,5 procentpunten, maar blijft als grootste partij aan zet. De N-VA wint 3,2 procentprocenten, maar kan met 22,2 procent de socialisten niet onttronen.

'Er zijn een heel pak nieuwe mensen verkozen, waaronder veel jonge mensen en ook meer vrouwen dan mannen. We zullen een goede gemeenteraad vormen met veel talent, Leuven kan rustig slapen', zegt Ridouani.

Hij kondigde een coalitie aan van SP.A, Groen en CD&V. Groen haalde 19,7 procent. Socialisten en groenen hebben samen een nipte meerderheid van 24 op 47 zetels. Maar aangevuld met CD&V, dat op 16,1 procent van de stemmen blijft steken, wordt dat 32 zetels op 47. 'We willen verbinden en een positief verhaal brengen', zegt Ridouani. 'Ik wil ook Groen en CD&V feliciteren met een goed resultaat. Ik ben erg dankbaar, dit is het mooiste moment in mijn leven. Ik ben de trotste nieuwe burgemeester.'

Rechts buitenspel

Een coalitie van centrumrechts, waarop de N-VA-lijsttrekker Lorin Parys hoopte, wordt erg moeilijk. Zelfs als hij CD&V kan overtuigen, komt hij met Open VLD (licht verlies, 6,5 procent) erbij nog altijd zetels tekort voor een meerderheid (21 op 47).

Op de VRT reageerde Lorin Parys tevreden omdat zijn partij vooruitgaat. Hij zegt dat de Leuvenaar gekozen heeft voor verandering. Tegelijkertijd besefte hij dat de kaarten moeilijk lagen voor een coalitie langs de rechterzijde.