Nina Lauwaert wordt Belgisch kampioene marathon en vijfde Belgische aller tijden
Foto: NBEN

Nina Lauwaert heeft zich zondag in het Nederlandse Eindhoven tot Belgisch kampioene op de marathon gekroond, en dat in een dijk van een tijd. Ze finishte in 2u30:22, en wordt zo nummer vijf op de Belgische ranking aller tijden. Op de Europese jaarlijst prijkt Lauwaert nu knap op de veertiende plaats. Het is van in 2005 met Marleen Renders geleden dat een landgenote nog zo hard liep.

De voorbije weken demonstreerde Lauwaert, een 30-jarige Oost-Vlaamse, al meermaals haar bloedvorm. Zo liep ze in Kopenhagen nog een halve marathon in 1u11:50. Maar dat ze in Eindhoven zo hard zou gaan, had niemand voorspeld. Ze leek hard van start te gaan, maar kende nauwelijks verval in de tweede wedstrijdhelft. Karen Van Proeyen was tweede in 2u39:48.

Bij de mannen tekenden de echte toppers niet present. Europees kampioen Koen Naert loopt volgende zondag de halve marathon van Brugge, zijn eerste optreden sinds zijn Europese titel in Berlijn. De Belgische titel ging zo naar Kristof Nackaerts, die na 2u24:53 over de finish liep. De winst ging naar de Keniaan Elisha Rotich in 2u07:32.