Vrijgelaten Amerikaanse dominee ontvangen door Trump
Dominee Brunson bij president Trump. Foto: REUTERS

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die vrijdag werd vrijgelaten in Turkije, is zaterdag aangekomen in Washington. Op televisiebeelden was live te volgen hoe Brunson, nog binnen de 24 uur na zijn vrijlating, ontvangen werd door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. ‘Je bent voor ons allen erg, erg bijzonder’, aldus Trump tegen Brunson.

Volgens president Trump is er lang en hard onderhandeld, maar werd er geen losgeld betaald. Brunson bedankte Trump, knielde voor hem, plaatste zijn hand op de schouder van Trump en bad voor ‘bovennatuurlijke wijsheid’ voor de president.

De Turkse regering zei zaterdag dat er geen buitenlandse druk was om de beslissing van de rechtbank om Brunson vrij te laten te beïnvloeden. Trump bedankte zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zaterdag wel voor ‘zijn hulp’. Zijn vrijlating ‘zal leiden tot goede of uitstekende betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije’, zei Trump zaterdag nog.

Twee jaar vast

Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van ‘terrorisme’ en ‘spionage’. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 201 - en met de Koerdische beweging PKK. De zaak verzuurde de relaties tussen Turkije en de VS, twee NAVO-landen, ernstig. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd. Volgens Amerikaanse media is er nu een ‘geheime deal’ gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in