‘Gemeenten dreigen pensioenen van hun ambtenaren niet langer te kunnen betalen’
Foto: IMAGEGLOBE

Springt de federale overheid niet bij, dan dreigen de begrotingen van de nieuwe gemeentebesturen de komende jaren diep rood te kleuren. En dan komen de pensioenen van de gemeenteambtenaren in het gevaar, waarschuwt de Vereniging van Vlaamse Gemeenten en Steden (VVSG) in het VRT NWS-programma ‘De markt’.

‘We voelen dat we de zaken onmogelijk zullen kunnen redden’, zegt VVSG-directeur Mieck Vos. Ze vraagt de federale overheid mee te betalen aan de pensioenen van de vastbenoemde gemeenteambtenaren, die door de gemeenten worden betaald.

Ook al zijn de gemeenten in het algemeen financieel gezond, de VVSG vreest dat de nieuwe gemeentebesturen onvermijdelijk in de schulden zullen raken als de federale overheid niet bijspringt.

Veel gemeenteambtenaren gaan namelijk met pensioen, waardoor de kosten de volgende jaren de pan gaan uit swingen. ‘Op zeven jaar tijd gaan we cijfers krijgen die we echt niet meer onder controle kunnen houden’, klinkt het. Nu kosten die pensioenen zowat 450 miljoen euro per jaar. Dat zal met 32,5 procent stijgen, naar bijna 600 miljoen euro.

Tegelijk zijn er minder inkomsten. De taxshift zorgt voor minder personenbelasting en bijgevolg minder opcentiemen.