Marc Coucke wil van het schandaal nog iets positiefs maken: “Als land nu het voorbeeld geven”
Foto: BELGA

Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, wil paal en perk stellen aan de wantoestanden die de voorbije dagen aan het licht kwamen in het Belgische voetbal. Dat vertelde hij in ‘De afspraak op vrijdag’. Als eeuwige optimist wil Coucke van het hele schandaal ook nog iets positiefs maken: “Misschien kunnen we als land nu het voorbeeld geven.”

Marc Coucke beseft dat de praktijken van spelersmakelaars die nu aan de oppervlakte zijn gekomen het Belgische voetbal in een kwaad daglicht stellen. Als voorzitter van de Pro League wil hij dan ook paal en perk stellen aan de wantoestanden in het Belgische voetbal.

“Dat makelaars te veel macht hebben, daar ben ik niet van verschoten. Eén van de eerste maatregelen toen ik bij Anderlecht aankwam, was de sleutels van die makelaars afpakken. Qua matchfixing is de hemel wel op mijn hoofd gevallen. Dit is zo erg, dit is de basis van het voetbal. Waarom zitten mensen op de tribune? Omdat Anderlecht kan verliezen van Union, omdat Real Madrid kan verliezen van Club Brugge. Als je als supporter hoort dat het allemaal niet eerlijk verloopt, is dat een ramp. Nu gaan we met België echter het voorbeeld geven. Ik heb de voorbije dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties: zij volgen het heel nauw en gaan ons daar ten volle in steunen. En misschien kunnen we zelfs het voorbeeld geven en kunnen we van een ramp een voorbeeld maken. En niemand moet dan nog zeggen dat ze niet wisten wat er aan de hand was. Het systeem van makelaars zoals het nu is moet eruit. De Zaak-Bosman heeft de macht teruggegeven aan de spelers, en de spelers hebben die macht doorgegeven aan de makelaars. Een voorbeeld: een jeugdspeler doet het goed en dan komt er een makelaar in het spel die plots 500.000 euro vraagt om zijn contract open te breken. Terwijl die makelaar misschien maar een week met die jongen gewerkt heeft.”

Coucke spreekt qua verandering over drie werkpunten: nieuwe reglementering, transparantie en een onafhankelijke controle. “We moeten naar een gans nieuwe reglementering met meer transparantie. Bijvoorbeeld door alle transfers via een clearing house te laten verlopen. En in alle organen moeten meer onafhankelijke experts. Ik ben voorzitter van de Pro League, maar eigenlijk zou er een onafhankelijk iemand in mijn stoel moeten zitten, iemand zonder belangen.”

De kwestie van wedstrijdvervalsing is voor Coucke nog veel erger: “Daar bestaat geen discussie over: dat mag nooit, nergens, in geen enkel land... Dat is het ergste wat in het voetbal kan gebeuren”, beseft de Anderlecht-voorzitter.

LEES OOK: Politici willen fiscale en RSZ-kortingen voor profvoetballers herbekijken

“De afspraak op vrijdag” begint om 20u40 op Canvas.