Amerikaanse dominee, oorzaak van crisis tussen Turkije en de VS, vrijgelaten
Andrew Brunson Foto: AFP

De Amerikaanse president, Donald Trump, tweette dat dominee Andrew Brunson vrijgelaten werd en weldra naar de Verenigde Staten zal terugkeren.

Brunson werd opgepakt door de politie in Izmir, Turkije, omdat hij ervan verdacht werd contact te hebben met terroristen. De dominee zou banden hebben met hoge leden van de Gülenbeweging, die in Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging in 2016.

De zaak werd opgepikt door evangelische christenen in de VS. Volgens hen werd Brunson vervolgd om zijn geloof. Hij zal volgens Trump weldra terug op Amerikaanse bodem zijn.

 

 

Brunsons zaak groeide uit tot een splijtzwam in de relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering zag hem als een politieke gijzelaar en eiste zijn directe vrijlating. De VS legden sancties op tegen twee Turkse ministers vanwege Brunsons aanhoudende detentie. Daarop verloor de Turkse lira een kwart van zijn waarde.

De crisis dreigde tot een historische breuk te leiden tussen de twee Navo-landen. ‘Het is jammer dat jullie een dominee belangrijker vinden dan jullie strategische partner in de Navo’, zei president Recep Tayyip Erdogan eerder. De Amerikaanse sancties dreigden Turkije in de armen van de Russische president Poetin te drijven.