Heraanleg Brusselse Nieuwstraat start maandag
Foto: ycs

De volledige heraanleg van de Brusselse Nieuwstraat gaat maandag officieel van start. De populaire winkelstraat wordt gedurende twee jaar van gevel tot gevel onder handen genomen.

De herinrichting moet van de Nieuwstraat een frisse winkelstraat maken die concurrentie kan bieden aan de opkomende winkelcentra. Vandaag ligt de Nieuwstraat er, na twintig jaar zonder renovaties, erbarmelijk bij en is er een mobiliteitsprobleem door de beschadigde straatstenen en het wegdek.

De heraanleg moet de drukke Nieuwstraat een ruimer gevoel geven. Er komt een identieke straatbedekking die bestaat uit granieten stenen van twaalf op twaalf centimeter. Hierdoor ontstaat een geheel van drie verschillende kleurtinten. Sommige stenen krijgen zelfs een koperen plaat om het prestigieuze karakter van de winkelstraat te onderstrepen.

Rusten

Rustplekken zullen ook een essentieel onderdeel vormen van de nieuwe Nieuwstraat, en dan vooral in de aansluitende straten. Het plein van de Finisterraekerk en de Koolstraat zullen samen één geheel vormen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of waar ze even kunnen rusten tijdens het shoppen. De Koolstraat wordt autovrij en krijgt rijen bomen, fonteinen en bankjes. Nieuwe verlichting moet de sfeer in de Brusselse winkelstraat aangenaam maken en het veiligheidsgevoel verhogen.

Aannemer Beliris en de stad Brussel investeren samen ruim vijf miljoen euro in deze werken, die ongeveer twee jaar zullen duren. Om de hinder voor de handelaars en de bewoners zo veel mogelijk te beperken, wordt er in verschillende fasen gewerkt.