N-VA versterkt positie in rand rond Antwerpen: 'Ongelooflijke scores'
N-VA viert feest. Foto: belga
De N-VA doet het goed in haar hartland rond Antwerpen, waar de partij vorige keer sterk doorbrak en voor het eerst heel wat burgemeesters mocht leveren. Bart De Wever scoort opnieuw sterk in de stad Antwerpen. In Mechelen haalt Bart Somers dan weer een volstrekte meerderheid.

Zes jaar geleden kwam rond Antwerpen een gele gordel te liggen. In liefst 23 gemeenten in het Antwerpse achterland werd de N-VA – vaak vanuit het niets – de grootste partij. Ook nu zet de partij een sterk resultaat neer in de regio.

De N-VA van vicepremier Jan Jambon haalt in Brasschaat een score van 44,2 procent, in Edegem behaalt de N-VA met Koen Metsu en Philippe Muyters zelfs een volstrekte meerderheid. Ook onder meer in Mortsel, Kontich, Wommelgem, Duffel, Willebroek, Ranst en Brecht blijven de Vlaams-nationalisten afgetekend de grootste partij, met uitslagen boven de dertig procent. In Schoten klimt de N-VA naar 43,9 procent. Het Vlaams Belang met voorzitter Tom Van Grieken stijgt daar eveneens sterk en wordt met 21 procent de tweede partij, terwijl CD&V fors verliest en op 10 procent strandt. In Lier blijft de N-VA met 32,5 procent dubbel zo groot als de grootste uitdager Open VLD. In Zwijndrecht verliest de groene burgemeester André Van de Vyver dan weer nipt zijn koppositie aan de N-VA. In de enige gemeente in de provincie Antwerpen waar SP.A nog de grootste was, in Herentals, is de N-VA de grootste geworden.

'Die scores zijn ongelooflijk', reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'De rand rond Antwerpen kleurt helemaal geel.'

Maar niet overal in de provincie scoort de N-VA goed. In Boechout verliest de partij 5,6 procentpunten (acteur Filip Peeters veroverde overigens een zitje in de gemeenteraad met het nieuwe politieke initiaief 't Dorp). In Geel, waar de N-VA zes jaar geleden vanuit het niets de grootste partij werd, verliest de partij bijna tien procentpunt tot 26,9 procent. Wel blijft ze net groter dan de CD&V, die de burgemeestersjerp wou heroveren. Het Vlaams belang wint 6,3 procentpunten. In Westerlo gaat de N-VA 12,1 procentpunt achteruit. Ze blijft wel de tweede grootste partij na de CD&V die maar liefst 45,4 procent haalt. In het zuidoosten van de provincie blijft de CD&V stevig in het zadel. Dat is onder meer het geval in Huslhout, Laakdal, Balen en Herstelt.

N-VA blijft grootste in 't Stad, Groen wint fors

De huidige coalitie in Antwerpen van burgemeester Bart De Wever (N-VA) behoudt zijn meerderheid, maar met slechts één zetel op overschot. N-VA herhaalt met 35,3 procent de goede score uit 2012. Ook Open VLD blijft status-quo. CD&V verliest echter twee zetels. Kris Peeters bergt daarmee zijn burgemeesterambitie op. 'Met dit resultaat is dat wat irrealistisch.'

 

Bart De Wever is de grote winnaar. 'Er zijn veel coalities mogelijk in de stad, maar geen enkele is zonder de N-VA', zei hij in zijn overwinningsspeech. Even later verklaarde hij voor de camera's: 'Ik ga met iedereen praten en zien wat hun wensen zijn. Ik zal naar Groen luisteren, ik zal naar Kris Peeters luisteren. Morgen nodig ik hen uit.' De Wever gaat ervan uit dat hij burgemeester blijft.

 

Groen boekt een stevige winst en haalt 18,1 procent (7,9 in 2012). De partij is de grootste formatie op links. SP.A belandt op 11,4 procent en en PVDA 8,7. Een coalitie langs links met CD&V, Groen, SP.A en PVDA zou 24 zetels halen. Ondenkbaar dus. Groen-kopstuk Wouter Van Besien toont zich wel tevreden. 'Dit is een prachtige dag. Een op de vijf Antwerpenaren stemt  op Groen. Dat is meer dan een verdubbeling. Antwerpen kiest voor een ommekeer. Wij gaan ons geweldig inzetten voor propere lucht en betaalbare woningen.' Van Besien is nog altijd niet bereid om met de N-VA te besturen, en de huidige meerderheid noemt hij 'krakkemikkig'.

 

Zes jaar geleden zette De Wever een punt achter het 80-jarig bestuur van de Antwerpse socialisten. SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels kon het tij niet keren. 'We hebben gevochten, maar het resultaat is niet wat we hebben gehoopt.' Voor haar kwamen de verkiezingen te vroeg. 'We hebben de eerste steen gelegd van een nieuw verhaal.' 

 

Somers haalt volstrekte meerderheid in Mechelen

De stadslijst van huidig burgemeester Bart Somers (Open VLD) haalt in Mechelen de volstrekte meerderheid, met 25 zetels op 43. Toch gaat de stadslijst coalitiegesprekken voeren met CD&V. N-VA verzeilt naar de oppositie.'Deze avond gaan we nooit vergeten', zegt Somers. 'We zijn een voorbeeld voor Vlaanderen. We zijn een eensgezinde stad geworden, met een positief verhaal dat ingaat tegen de grondstroom van angst van vandaag. Wij hebben getoond dat je daar een grandiose verkiezingsoverwinning mee kunt behalen.'

 

Vlaams Belang wint fors in Turnhout

In Turnhout haalt de N-VA-lijst van Vlaams parlementslid Paul Van Miert 18,2 procent van de stemmen. Vlaams Belang volgt met 17,5 procent op de tweede plaats, een winst van 7,4 procentpunten. De SP.A is de derde partij. Met 13,8 procent van de stemmen halen de socialisten iets meer dan de lijst TIM (13,4 procent) van burgemeester Eric Vos. CD&V haal 12 procent, net zoals Groen. De PVDA haalt een eerste zetel binnen. 

Turnhout is met bijna 45.000 inwoners de kleinste Vlaamse centrumstad. De lokale politiek werd er de afgelopen jaren gekenmerkt door allerlei incidenten, met breuken in partijen, meerderheidswissels en onbestuurbaarheid. Dat lijkt zich nu te vertalen in een verlies van zeven procentpunten voor de N-VA, en een sterke stijging van het Vlaams Belang.

Provincie

In de Antwerpse provincieraad blijft N-VA veruit de grootste fractie, ondanks licht verlies. De Vlaams-nationalisten halen 32,8 procent, tegenover 35,9 procent zes jaar geleden. CD&V verliest bijna anderhalf procentpunt, maar blijft de tweede partij (15,8 procent). SP.A, de derde coalitiepartner valt terug van 12,8 procent naar 8 procent. Winst is er duidelijk voor Groen en Vlaams Belang die met ruim 14 procent respectievelijk de derde en vierde partij van de provincie worden. Open VLD blijft met ruim 9 procent status quo. PVDA wint wat en behoudt met 4,5 procent een zetel in de provincieraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in