Alternatieve Nobelprijs voor Literatuur is voor Maryse Condé
Foto: belgaimage

Maryse Condé uit Guadeloupe heeft de alternatieve Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. ‘Alternatief’ omdat de echte dit jaar niet wordt uitgereikt na de #MeToo-schandalen binnen de jury.

Condé werd in 1937 geboren in het Caraïbische Guadeloupe als jongste van een gezin met 8 kinderen. In 1953 ging ze naar Parijs om vergelijkende literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne. Ze studeerde af met een proefschrift over de stereotypering van zwarten in de West-Indische literatuur.

Daarna werkte in diverse West-Afrikaanse landen als lerares en op spraakinstituten, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal.

Haar wereldwijde bestseller Segou; de aarden wallen schreef ze in 1984, in 1985 gevolgd door Segou; de verkruimelde aarde, waarvoor ze in 1987 de Afrikaanse LiBeratuurprijs kreeg. Beide werken vertellen de geschiedenis van de ondergang van het Bambara rijk in het huidige Mali in de negentiende eeuw en koppelt dit aan de tragedie van de individuele mens.

Vanaf 1980 doceerde Condé op verschillende West-Europese universiteiten (waaronder de Sorbonne) Afrikaanse Literatuur. Met haar tweede man, de vertaler Richard Philcox, leeft ze nu afwisselend in New York en Guadeloupe.

Volgens de jury is Condé ‘een groot verhalenverteller’. ‘Ze beschrijft de ravage van het kolonialisme en de chaos daarna in een precieze taal. Magie, droom, terreur en liefde zijn altijd aanwezig in haar werk. Fictie en realiteit zijn verweven’.

Deze alternatieve Nobelprijs is uitgereikt door de Zweedse bibliothecarissen, het grote publiek en een kleine jury met experten. Ze wilden met hun prijs een klemtoon leggen op diversiteit, inclusie en democratie.

Andere auteurs op de shortlist voor de prijs waren onder meer de Japanse succesauteur Haruki Murakami, de Vietnamees-Canadese Kim Thúy en fantasyschrijver Neil Gaiman. De selectie was aanzienlijk jonger en vrouwelijker dan het palmares van Nobelprijswinnaars.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig