Europese Commissie wil dat grenscontroles binnen Schengenzone worden opgedoekt
Foto: ISOPIX

De Europese Commissie heeft de lidstaten vrijdag opgeroepen om te stoppen met interne grenscontroles binnen de Schengenruimte. ‘De Europeanen moeten het gevoel blijven hebben dat ze vrij kunnen rondreizen.’

Binnen de Schengenruimte mogen in principe geen grenscontroles meer plaatsvinden, maar op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 besloot een aantal landen om opnieuw identiteitscontroles in te voeren aan sommige grensovergangen. Ze maakten daarvoor gebruik van een tijdelijke uitzonderingsmaatregel, maar die wordt sindsdien keer op keer verlengd. Zo raakte deze week bekend dat Oostenrijk en Duitsland de mogelijkheid om grenscontroles te houden willen verlengen tot mei volgend jaar.

‘Ik kan me geen Europa met gesloten binnengrenzen voorstellen, we mogen niet teruggaan naar het verleden’, reageerde eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos vrijdag voor aanvang van een vergadering met de Europese ministers. Hij acht de tijd gekomen om de grenscontroles op te doeken. ‘Sommige bekommernissen zijn gerechtvaardigd, maar we hebben de voorbije jaren voor meer veiligheid gezorgd’, aldus de commissaris, die meent dat versterkte politiecontroles efficiënter zouden zijn.

De Duitse minister Horst Seehofer houdt echter voet bij stuk. ‘De voorwaarden voor een opheffing van de controles aan de binnengrenzen zijn nog niet verworven’, betoogt hij vrijdag in een mededeling. Volgens de Duitser reizen nog steeds vele migranten van de ene naar de andere lidstaat en is de bewaking van de Europese buitengrenzen nog steeds ontoereikend. Begin oktober had ook Frankrijk al laten verstaan dat het nog zes maanden langer zijn grenzen wil kunnen controleren. Parijs verwijst daarvoor naar de aanhoudende terreurdreiging.