Trouwjurk Eugenie is ook een beetje Belgisch
Foto: EPA-EFE

De Britse prinses Eugenie koos een trouwjurk van Peter Pilotto, een Brits label met een Belgisch tintje.

Peter Pilotto is het modelabel dat in 2007 werd opgericht door ontwerpersduo Peter Pilotto (half Oostenrijker/half Italiaan) en Christopher De Vos (half Belg/half Peruviaan), die elkaar hebben ontmoet tijdens hun studies aan de Antwerpse Modeacademie.

Prinses Eugenie wist bij haar verloving onmiddellijk wie ze zou vragen om de jurk te ontwerpen omdat ze al jarenlang fan is van het modelabel, aldus Buckingham Palace. De jurk heeft een open rug en lange mouwen, en legt het accent op de schouders. Die open rug is zeer bewust gekozen door de bruid, ook al is er een verticaal litteken op de ruggegraat duidelijk, wat ze overhoudt van een operatie als kind om haar scoliose te verbeteren, zijdelingse S-vormige kromming van de rug.

Tiara

In de stof van de trouwjurk werden een aantal motieven met een bijzondere betekenis verwerkt. Een distel, de nationale bloem van Schotland, om hun liefde voor Balmoral te benadrukken. Een klavertje, symbool van Ierland en een knipoog naar de roots van de Ferguson-familie. En tot slot de York-roos en klimop, wat symbool moet staan voor de thuis van het koppel (de vader van Eugenie, prins Andrew draagt de titel hertog van York).

De jurk van de bruid krijgt alle aandacht, want de bruid koos ervoor om geen sluier te dragen. Ze draagt wel een tiara, eigendom van haar grootmoeder Queen Elizabeth. De Greville-tiara werd in 1919 gemaakt door Boucheron en telt zes smaragden. De oorspronkelijke eigenares, Margaret Greville, liet het juweel in 1942 na aan de toenmalige Queen, de overgrootmoeder van Eugenie.

Trouwjurk Eugenie is ook een beetje Belgisch
Foto: AP
Trouwjurk Eugenie is ook een beetje Belgisch
Foto: AFP
Trouwjurk Eugenie is ook een beetje Belgisch
Foto: AFP