'I just wanna go back, back to 1999' zingen Charli XCX en Troye Sivan. De videoclip is een feest van herkenning voor wie de eeuwwisseling bewust heeft meegemaakt én een geschiedenislesje voor de Fila-dragende tieners.

Dat de jaren 90 terug aan een revival toe zijn, ziet u al even in het straatbeeld. Tieners hullen zich liefst in een trui met een opvallend logo, brede broek en als het even kan, sneakers van Fila. De trend beperkt zich niet alleen tot mode. Charli XCX waagt zich samen met opkomende popster Troye Sivan aan een lijflied voor de 90s-nostalgie. 

In '1999' hunkert het aanstormend poptalent naar de 'onbezorgde tijd' van de eeuwisseling. Dat is op zijn minst opmerkelijk, want het gros van de Fila-dragende hipsters heeft de jaren 90 niet bewust meegemaakt. Ook Troye Sivan, de nieuwe posterboy van Gen Z, was zelf amper 5 jaar oud toen de Spice Girls over de hitlijsten regeerden. 

De videoclip kan dus tellen als welverdiend geschiedenislesje en zit boordevol referenties. De Spice Girls en Eminem herken je ongetwijfeld, maar wie spot The Blair Witch Project en TLC?  

Popprinses Charli XCX is trouwens niet aan haar proefstuk toe. Eerder schreef ze al de hit 'I love it' voor Icona Pop, waarin ze zichzelf tot '90s bitch' bombardeerde. Ook in haar solowerk, zoals de vorige jaar verschenen EP's 'Pop 2' en 'Number 1 Angel', verpakt ze de jaren 90 in een futuristisch popjasje.