Queen Elizabeth mocht opnieuw haar beste pakje uit de kast trekken, voor het huwelijk van haar kleindochter prinses Eugenie en Jack Brooksbank.

Vrijdagochtend hadden al heel wat fans van het Britse koningshuis verzameld rond Windsor Castle, om een blik op te vangen van prinses Eugenie. De jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson arriveerde om 12 uur onze tijd aan St. George's Chapel an de arm van haar vader prins Andrew, en vertrok twee uur later met haar kersverse echtgenoot aan de arm. Eerst voor een koetsrit, daarna volgt een recept georganiseerd door de Queen.

Litteken

De bruid koos voor haar grote dag een trouwjurk van Britse makelij, maar wel met een Belgisch tintje. Peter Pilotto ontwierp op haar vraag een jurk met open rug, ook al zie je dan het litteken dat de prinses overhoudt van een operatie als kind om haar scoliose te verbeteren, zijdelingse S-vormige kromming van de rug. Dat was een zeer bewuste keuze van de prinses, die om die reden ook geen sluier draagt. Eugenie zet zich ook in voor het National Royal Orthopedic Hospital en nodigde heel wat medewerkers uit op haar trouwfeest.

Veel wind

Op het huwelijk waren bijzondere rollen weggelegd voor prins George en prinses Charlotte, de oudste kinderen van William en Kate, die opnieuw mochten opdraven als bruidskinderen. Prinses Beatrice, de oudere zus van Eugenie, mocht naast haar taak als getuige ook een tekst voorlezen uit The great Gatsby. Na het uitwisselen van de trouwgeloftes zong de beroemde tenor Andrea Bocelli 'Ave Maria'.

Van regenwolken heeft de bruid voorlopig geen last op haar grote dag, maar er staat wel een hevige wind. Die speelde ook een van de bruidskinderen parten bij het binnengaan van de kerk. Prinses Charlotte had dan weer alle tijd om naar het publiek te zwaaien.

 

De plechtigheid werd bijgewoond door Queen Elisabeth  en haar echtgenoot prins Philip. Prins Charles kwam solo naar het huwelijk van zijn nichtje. Zijn echtgenote Camilla, hertogin van Cornwall, had verplichtingen in Schotland. Wel aanwezig: Chelsy Davy en Cressida Bonas, twee exen van prins Harry, maar dus ook goeie vriendinnen van Eugenie. Met Kate Moss, Naomi Campbell, Ellie Goulding, Demi Moore en Liv Tyler (om er maar een paar te noemen) is ook de lijst bekende genodigden erg lang.

In de Britse media klinkt kritiek op het huwelijk, dat grootser wordt dan dat van Harry en Meghan (er is ook nog een feest op zaterdag. Het geschatte prijskaartje van twee miljoen Britse pond voor de beveiliging wordt betaald door de belastingbetaler, terwijl Eugenie geen officiële koninklijke taken uitvoert.

De 28-jarige Eugenie werkt in een Londense kunstgalerie, de 32-jarige Jack is brand manager voor Casamigos Tequila. Dat is het tequilamerk van de Amerikaanse acteur George Clooney, al is hij niet aanwezig op het trouwfeest. Robbie Williams tekent wel present, aangezien zijn dochtertje een van de bruidsmeisjes is.