Wallonië: PS blijft overeind, PTB en Ecolo gaan vooruit
Benoît Lutgen wint de broederstrijd in Bastogne. Foto: belga
De grote drie partijen verliezen terrein in Wallonië, terwijl PTB en Ecolo komen opzetten. PS kan zich niettemin, ondanks de schandalen, handhaven in de grote steden.

De resultaten druppelden pijnlijk traag binnen in Wallonië, met pas omtrent 21:00 uur de eerste officiële resultaten voor Luik. De meeste vroege analyses moesten zich daarom behelpen met de exit polls van RTL-TVi. Die waren geruststellend voor de PS, al bleken de uiteindelijke cijfers laat zondagavond veelal toch iets lager uit te vallen.

In Bergen, de uitvalsbasis van PS-voorzitter Elio Di Rupo, behoudt de partij zijn absolute meerderheid in zetels waarschijnlijk nipt, ondanks stemmenverlies. Di Rupo was lijstduwer. Omdat zijn partijgenoot Nicolas Martin naar verwachting het meeste stemmen binnenhaalt, wordt die de nieuwe burgemeester. Een coalitie met Ecolo, dat in Bergen vooruitgaat, zou op handen zijn, al bevestigde Di Rupo dat niet in zijn overwinningsspeech. De PTB, de Waalse tegenhanger van de PVDA, wordt er op 8% gehouden.

Ook in Luik, waar de telling totaal in de soep draaide, blijft de PS de grootste. Burgemeester Willy Demeyer zou uitkomen rond de 31%, volgens voorlopige cijfers, een verlies van 7%. De MR zou er ook licht achteruitgaan, maar met 17% de tweede partij blijven, met de PTB heel dicht op haar hielen.

In Charleroi, waar Paul Magnette een absolute meerderheid verdedigt, houdt de PS zo'n 41% van de stemmen over (een verlies van 7%), met twee derde van de bureaus geteld. De PTB rukt er sterk op, naar zo'n 16%, en wordt in Charleroi de tweede partij. Ook in La Louvière wordt PTB de tweede partij na de PS. De Marxisten, 6 jaar geleden alleen een fenomeen in een handvol grote steden, hebben inmiddels veel bredere wortels geschoten in Wallonië en Brussel.

Ecolo gaat, net als de Vlaamse Groenen, over vrijwel de hele lijn vooruit. Défi, daarentegen, het vroegere FDF, kan de verwachte doorbraak in Wallonië niet echt waarmaken. Al haalde de partij wel twee zitjes binnen in Charleroi.

Voor CDH werd vooral uitgekeken naar het resultaat in Bastogne, waar zich de broederstrijd afspeelde tussen CDH-voorzitter Benoît Lutgen en Jean-Pierre, die bovenaan de lokale lijst Citoyens Positifs stond. Een nederlaag tegen zijn broer had het einde betekend van de politieke carrière van Benoît Lutgen, die vorig jaar hoog spel speelde toen hij de PS uit de Waalse regering zette. Maar Benoît Lutgen zegeviert in Bastogne, en zijn partij blijft ook in een aantal andere Waalse bastions overeind, met name Moeskroen (waar de partij zelfs lichtjes vooruit kan gaan) en Namen. Dat volstaat om de meubels in Wallonië te redden.

De MR-afdelingen hadden vooral een plaatselijke campagne gevoerd. De partij kan zo de rekening voor het regeren met de N-VA beperken. Minister Marie-Christine Marghem betaalt in Doornik wel een zware factuur voor de energiecrisis, ze verliest er 7% én haar kansen op de burgemeesterssjerp. Ook de PS van Rudy Demotte verliest er terrein maar blijft ruim de grootste. Demotte zou al een coalitie met Ecolo klaar hebben. Aan de andere kant kan de MR zich optrekken aan het resultaat in Marche-en-Famenne, waar Waals minister-president Willy Borsus opkwam. 

Een opmerkelijk resultaat valt op te tekenen in Rochefort: de plaatselijke lijst Cap 2030, met als lijsttrekker voormalig Waals minister Pierre-Yves Dermange (PS) en als lijstduwer MR-minister François Bellot, haalt een monsterscore van 66%.