camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Commentaar

 

Armoede is alles wat politici niet willen zijn: on­prettig, con­fron­terend en lastig

Electorale blinde vlek

Het is iets om trots op te zijn: België scoort over het algemeen erg goed in ongelijkheidsstatistieken. Dat heeft vooral te maken met de brede middenklasse. Maar ondanks die prima score zijn we niet goed in armoedebestrijding. Armoede blijft, ook in de behoorlijk gelijke Belgische samenleving, een hardnekkig probleem. Dat komt doordat die brede middenklasse de electoraal interessantste groep is. De hardwerkende Vlaming wordt door politici in de watten gelegd met een fiscaal gunstige bedrijfswagen, een woonbonus, aftrekbare dienstencheques en renovatiepremies.

Veel minder aandacht hebben politici voor de noden van de armen in de samenleving. Dat kwam tijdens de voorbije campagne pijnlijk aan het licht via het nieuws dat ongeschikte sociale woningen in Gent toch verhuurd worden. Het toont aan dat de minder gefortuneerden bij politici minder vlot gehoor krijgen dan de leden van de middenklasse. Vandaar dat thema’s als sociale huisvesting, een laagdrempelige arbeidsmarkt of armoedebestrijding tout court niet zo hoog op de prioriteitenlijst staan.

Dat is eigenlijk vreemd, want armen vormen een niet te verwaarlozen en groeiende electorale doelgroep. Zo’n 16 procent van de Belgische bevolking behoort ertoe – meer dan de bevolking van Brussel en Antwerpen samengeteld. Het zijn veelal geïnteresseerde burgers, die hun stem zeer bewust uitbrengen. Dat bewijst de grote belangstelling voor de debatten die Samenlevingsopbouw organiseert onder de noemer ‘Ieders stem telt’. In een verkiezingsstrijd waarin inderdaad elke stem telt, zou je denken dat partijen zich uit de naad werken om het deze kiezersgroep naar de zin te maken. Maar dat gebeurt niet.

Met armoedethema’s scoor je niet, lijkt een ongeschreven wet te bepalen. Armoede is niet hip, niet leuk en niet tof. Het is eigenlijk alles wat politici niet willen zijn: onprettig, confronterend en lastig. Maar wie het minder breed heeft, stelt vaak zijn hoop juist op politici om iets aan het probleem te doen. Net daarom zou armoedebestrijding voor alle partijen een topprioriteit moeten zijn. Niet dat ze het allemaal met elkaar eens hoeven te zijn over hoe het probleem moet worden aangepakt. Daar is het te complex voor. Maar als de toekomstige bestuurders van steden en gemeenten het thema hoog op hun todo-lijst zetten, is er al veel gewonnen.

Sport
 1. Schalke 04 - Werder Bremen achter gesloten deuren
 2. Tampa Bay staat op één zege van eindwinst in Stanley Cup
 3. Pacquiao en McGregor maken zich op voor “episch boksduel” in Midden-Oosten
 4. Uitgesloten Verdasco “verontwaardigd” nadat organisatie Roland Garros nieuwe coronatest weigert
 5. Antwerp klopt Kortrijk ondanks zwakke eerste helft
 6. Obiri (3.000m) en Kipyegon (800m) imponeren met beste tijden van seizoen op Diamond League in Doha
 7. Geen Nieuw-Zeeland, wel Ivoorkust voor de Rode Duivels: “Een perfecte sparringpartner”
 8. Jeugdproduct Marco Kana (18) verlengt tot 2025 bij Anderlecht, dat afscheid neemt van clubdokter
 9. Liefst zeven positieve coronagevallen in F1-bubbel voor GP van Rusland
 10. Youngster Jackson Page houdt Luca Brecel uit achtste finales European Masters snooker
 11. Ben Broeders sluit seizoen af met vijfde plaats op Diamond League in Doha
 12. Antonio Candreva verlaat Inter voor Sampdoria
 13. Francky Dury voor clash met Standard: “Ik denk wel dat mijn spelers begrepen hebben dat het anders moet”
 14. Wout van Aert ‘kon niet beter’ op WK tijdrijden
 15. Atlético Madrid legt Luis Suarez voor twee jaar vast: deze keer geen tranen, wel een duim
 16. Van Aert pakt zilver op WK tijdrijden
 17. Eden Hazard staat dicht bij rentree bij Real Madrid: “Geen last meer van enkel, het is een kwestie van een beetje tijd”
 18. Ook wereldbeker veldrijden in Besançon gaat niet door: “Het cyclocross-seizoen wacht een paar moeilijke maanden”

De podcasts van De Standaard