Deze muizen hebben twee moeders (en geen vader)

Voor het eerst zijn gezonde muizen met twee moeders geboren. Dat stellen Chinese wetenschappers in een nieuwe studie.

De wetenschappers gebruikten onder meer stamceltechnieken en genetische manipulatie om muizen met twee moeders te maken die op hun beurt zichzelf normaal zouden kunnen voortplanten.

Er zijn ook muizen met twee vaders geboren, maar die zijn na enkele dagen gestorven.

De resultaten, gepubliceerd in het blad Cell Stem Cell, toont aan dat de biologische barrières voor voortplanting tussen hetzelfde geslacht niet onoverkomelijk zijn. ‘Dit toont dat het mogelijk is’, zegt onderzoeker Wei Li.

Mensen

Maar een toepassing op mensen is voorlopig niet aan de orde. ‘Het risico op afwijkingen is te groot’, zegt stamcelspecialist Dusko Ilic. ‘En er is jaren onderzoek nodig bij verschillende dieren om volledig te begrijpen hoe dit veilig kan gebeuren.’

Eerder hebben wetenschappers al muizen geproduceerd met ouders van hetzelfde geslacht, maar de jongen hadden ernstige afwijkingen. Ook de gebruikte methodes hadden ingewikkelde genetische manipulaties nodig, soms van meerdere generaties muizen.

Het onderzoek moet vooral meer duidelijkheid brengen over waarom zoogdieren twee geslachten (en dus seks) nodig hebben voor hun voortplanting, wat niet bij alle dieren het geval is.