De Block wil RSZ-korting van voetballers aanpakken
Foto: BELGA

Indien de voetbalsector niet in staat is orde op zaken te stellen, dan vindt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) dat ‘we het systeem van RSZ-kortingen voor de voetbalwereld moeten durven herbekijken’. Dat bevestigt haar kabinet donderdagavond.

De minister reageert daarmee op de schokgolf die sinds woensdagmorgen door het Belgische voetbal is gegaan. Ze wil het verdere verloop van het onderzoek nog afwachten, maar het is volgens haar kabinet duidelijk dat er onfrisse praktijken aan de gang zijn. Het is aan de voetbalsector om daar paal en perk aan te stellen, maar als blijkt dat die sector daartoe niet in staat is, ‘dan moeten we het systeem van de RSZ-korting durven herbekijken’.

Binnen de sport bestaat een systeem van korting op de bijdragen van clubs en spelers aan de sociale zekerheid. Het is een systeem dat historisch is gegroeid. De sociale lasten worden berekend op een vast bruto maandloon, dat momenteel 2.281,09 euro bedraagt. Boven dat bedrag betalen zij niks meer. Voor sporters die minder verdienen, is er geen verschil met gewone werknemers. Maar in het eersteklassevoetbal is er - op wat beloftespelers na - geen enkele speler die onder dit bedrag zit. Hoeveel zij dus ook verdienen, zij betalen maximaal 868 euro per maand, of 10.416 euro per jaar.

Uit een berekening van Het Nieuwsblad eerder dit jaar blijkt dat de spelers uit eerste klasse dus een korting hebben gekregen die de afgelopen tien jaar is opgelopen tot meer dan een half miljard euro.

‘Voetballers zijn erg goed en zelfs meer dan goed betaald’, zei De Block eerder al. ‘De RSZ-korting werd in 1977 ingevoerd, omdat men van mening was – het zijn nu inderdaad andere tijden – dat die maatregel ons land kon helpen om jonge spelers uit de jeugdcategorieën die naar de topsport doorstromen, te kunnen aantrekken. Het forfaitair bedrag kan worden verhoogd of de regeling kan tout court worden afgeschaft.’