Facebook verwijdert anonieme verkiezingspagina’s

De anonieme fansites voor Bart De Wever en tegen ‘schijnheilig paterke’ Wouter Van Besien zijn door Facebook zelf van de sociale netwerksite gehaald.

Facebook heeft volgens de krant De Tijd vijftien van zulke verkiezingspagina’s offline gehaald.

‘In de aanloop naar de lokale verkiezingen in België hebben we verschillende maatregelen genomen om de integriteit op ons platform te beschermen’, laat het bedrijf weten. ‘We nemen dit soort gedrag zeer ernstig. Het opschorten van niet-authentieke accounts is een van de verschillende manieren om de verkiezingen op ons platform te beschermen.’

Facebook probeert goede punten te scoren na het schandaal met Cambridge Analytica tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoveel is duidelijk.

De Antwerpse verkiezingscampagne kende een plotse toename van betaalde Facebook-advertenties met een negatieve inslag, niet alleen bedoeld om bepaalde kandidaten op te hemelen, maar ook om anderen af te breken.

Wie daarachter zit, is niet duidelijk. Het gaat in dat geval niet om een campagne van de officiële accounts op sociale media, maar om advertenties van fanpagina’s en groepen met doorgaans duidelijke stellingnames als ‘Bart De Wever opnieuw burgemeester’ en ‘Wouter Van ­Besien is een schijnheilig paterke’.

Johan Vermant, de woordvoerder van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, zei eerder in onze krant dat er geen verband is tussen de Facebookgroepen en de plaatselijke N-VA.