Overpoort moet overdag gezellig worden
Een beeld uit de studie.

Gent heeft een studie laten uitvoeren naar hoe de Overpoort kan heraangelegd worden. Die moet overdag een gezellige sfeer krijgen.

Het onderzoek ging na hoe nieuwe activiteiten zoals daghoreca voor een ander straatbeeld kunnen zorgen. De Overpoort is de belangrijkste uitgaansbuurt van de stad die vooral ’s nachts populair is bij studenten, met ook overlast tot gevolg.

Bedoeling is dat het volgende stadsbestuur de aanbevelingen omzet in een actieplan. Zo wordt er bekeken of het mogelijk is om terrassen te voorzien. Er wordt ook gedacht aan een sluitingsuur om gemakkelijker over te schakelen naar het dagritme.

In de strijd tegen de overlast voerde Gent al een glasverbod in, plaatste de stad camera’s en organiseerde ze sensibiliseringscampagnes. Toch is volgens het stadsbestuur een volgende stap nodig omdat de clubs, cafés en nachtwinkels overdag en tijdens de vakantieperiode gesloten zijn.

De straat is autovrij maar vervult overdag wel een belangrijke rol als mobiliteitsas voor fietsers, bussen en taxi’s. Het volgende stadsbestuur zal die functie moeten verzoenen met een gezellige sfeer.