Scoutsleider vrijgesproken van brandmerken kinderen: ‘Stomme fout’
Themabeeld.

Een jeugdleider van een Nederlandse scoutsgroep is vrijgesproken zware mishandeling van drie kinderen tijdens een kamp in België.

De rechtbank oordeelt dat het niet bewezen is dat de 23-jarige Mark B. de drie kinderen met opzet heeft verwond. Het incident gebeurde vorig jaar zomer tijdens een scoutskamp in België. De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

Het ontgroeningsritueel van de zeeverkenners bestaat uit het met inkt bestempelen van de ruggen van de kinderen met de letters FN, wat staat voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout. Om het op brandmerken te laten lijken, wordt de stempel door het vuur gehaald en moeten de kinderen schreeuwen als ze worden bestempeld.

Twee jongens en een meisje liepen blijvende brandwonden op, maar de advocaat van B., Dick Olie, pleitte dat zijn cliënt niet wist dat het brandijzer heet was. De rechter volgt hem daarin.

De advocaat is dan ook tevreden met de uitspraak. ‘Hij heeft nooit de bedoeling gehad om brandwonden te veroorzaken. Het was gewoon een stomme fout en dat heeft de rechtbank goed gezien’, reageert hij.

Tegen de verdachte was zeven maanden celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Het openbaar ministerie gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter. ‘Wij zijn het principieel oneens met deze uitspraak’, aldus een woordvoerder. ‘Het is voor ons duidelijk dat er wel opzet in het spel is.’