Ook Novak Djokovic is geen fan van hervormde Davis Cup: “Dit is geschift”
Foto: AFP

Novak Djokovic heeft zich zich laten ontvallen dat hij volgend jaar waarschijnlijk niet zal aantreden in de vernieuwde Davis Cup. De seizoensfinale vindt van 18 tot 24 november plaats in Madrid. Volgens de Servische nummer drie van de wereld is die plek op de kalender erg ongelukkig, namelijk te dicht bij de World Team Cup. Woensdag maakte de Duitser Alexander Zverev (ATP 5) al bekend dat hij verstek laat gaan voor de Davis Cup, hij vindt de gekozen speeldata “geschift”.

In de Davis Cup nieuwe stijl, in augustus goedgekeurd door de ITF, zullen achttien landen in november 2019, op het einde van het seizoen, in een toernooi in Madrid strijden om de titel. Zes landen zijn automatisch geplaatst: de vier halvefinalisten van dit jaar (Frankrijk, Spanje, Kroatië en de VS) en twee wildcards, Argentinië en Groot-Brittannië. De twaalf overige tickets worden begin februari verdeeld. België moet zich trachten te kwalificeren in Brazilië.

“Ik ben niet zeker of ik de Davis Cup zal spelen”, stelde Djokovic nadat hij zich op het Masters 1000-toernooi in Sjanghai had geplaatst voor de kwartfinales. “Ik vind dat de data voor de Davis Cup echt slecht zijn, in het bijzonder voor de beste spelers.” De ATP besliste de World Team Cup (met 24 teams) nieuw leven in te blazen. Die competitie is voorzien in januari 2020, slechts enkele weken na de finale van de Davis Cup. “Als ik moet kiezen tussen die twee, dan verkies ik de World Team Cup want die heeft de ATP-stempel”, aldus Djokovic.

“In november wil ik nooit meer tennissen”, stelde Alexander Zverev woensdag. “Ik denk dat alle andere topspelers jullie hetzelfde zullen zeggen. We hebben anderhalve maand rust in ons seizoen, en dat is de tweede helft van november en heel december. Een toernooi organiseren op het einde van november is dan ook geschift. Op het einde van het jaar zijn we uitgeput.”