NBB schuift top Weghsteen opzij
Foto: gouverneur Jan Smets van de NBB Foto: BELGA

De Nationale Bank van België neemt de macht over bij het Brugse beurshuis Weghsteen. Revisor Dirk Smets wordt er voorlopig bestuurder.

De NBB zegt in een mededeling op haar webiste dat ze overgaat tot de maatregel vanuit haar rol als toezichthouder. De Nationale Bank had eerder al op 10 juli een speciaal commissaris aangesteld die enkel toekeek op de vennootschap. De toezichthouder schuift echter nu de top opzij en stelt de speciaal commissaris aan als voorlopig bewindvoerder.

Het gaat om Dirk Smets die eerder ook al door de NBB bij de bank Optima was binnengebracht. De beslissing komt er nadat Smets verschillende onregelmatigheden bleef vinden en vaststelde dat die ondanks zijn komst op 10 juli nog bleven doorgaan.

De stap komt er ook nadat Weghsteen de deadline om een koper te vinden voor de beursvennootschap niet respecteerde. De afgelopen weken was het beurshuis Leleux in gesprek met Weghsteen maar zonder dat het tot een deal kwam. Verwacht wordt dat bieders nu eerder zullen geïnteresseerd zijn bepaalde onderdelen.

Sinds het nieuws dat Weghsteen onder verscherpt toezicht stond, haalden klanten al fondsen weg bij de Brugse beursvennootschap.

Weghsteen heeft naast Brugge ook kantoren in Gent en Brussel. Het is een van de kleinere onafhankelijke beursvennootschappen die ons land nog rijk is. Voor de berichten over het verscherpt toezicht, telde het bedrijf zo’n 2.500 klanten die samen een half miljard euro door het huis lieten beheren.

Weghsteen was destijds ook een naam op de Vrije Markt waar het verschillende KMO’s naartoe bracht. Het is één van de oudste beurshuizen van het land. In 1996 slokte het nog zijn Gentse collega Driege & Co op.