Spelersmakelaars in het vizier: ook Walter Mortelmans opgepakt
Walter Mortelmans (links). Foto: BELGA

Behalve spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic is met Walter Mortelmans een nieuwe, belangrijke spelersmakelaar opgepakt in de operatie Schone Handen.

Mortelmans (59) is bekend als zaakwaarnemer van spelers als Laurent Depoître (Huddersfield Town), Björn Vleminckx (Antwerp) en verschillende spelers bij Waasland-Beveren en KV Mechelen.

Hij is een oudgediende in het gild van de spelersmakelaars en was lange tijd marktleider. Tegenwoordig werkt hij samen met Thomas Troch en is hij nog steeds een van de belangrijke spelers op de Belgische markt.

Mortelmans is ook de makelaar van Olivier Myny, ex-speler van Waasland-Beveren die wordt verhoord over mogelijke matchfixing tijdens KV Mechelen-Waasland-Beveren op de laatste speeldag van de reguliere competitie.

De bestuurstop en enkele spelers van Waasland-Beveren zijn ondervraagd in het onderzoek. De speurders kregen Waasland-Beveren in het vizier toen ze onderzoek deden naar de matchfixing rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Die poogde vorig seizoen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Mogelijk heeft Veljkovic, al dan niet door gebruik te maken van tussenpersonen, spelers van Waasland-Beveren benaderd om met opzet slecht te spelen tegen Malinwa op de slotspeeldag.

Foute makelaars

Mortelmans is al de vierde makelaar die wordt opgepakt in operatie Schone Handen. Veljkovic en Bayat waren gisteren de eerste twee. Maar ook Karim Mejjati, de rechterhand van Bayat is opgepakt. Mogi Bayat manipuleerde transfers om zijn eigen vergoedingen te maximaliseren. Hij schakelde daar onder meer medeplichtige makelaars voor in. Mogelijk komt Mejjati op die manier in beeld.

Ook tegen makelaar Christophe Henrotay, die onder anderen Thibaut Courtois vertegenwoordigt , loopt een onderzoek, maar dat staat los van operatie Schone Handen.