Sinds donderdagochtend worden weer verschillende spilfiguren ondervraagd in de Operatie 'Schone Handen' binnen het Belgische voetbal. Ook enkele spelers van Waasland-Beveren werden daarin ondertussen gehoord. De onderzoeksrechter beslist ondertussen of Club Brugge-trainer Ivan Leko, scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten en andere betrokkenen in verdenking worden gesteld.

Er worden vandaag geen mensen meer opgepakt in Operatie 'Schone Handen'. Dat heeft het parket bekendgemaakt. Nadat ze donderdag werden gearresteerd, werden spelersmakelaar Mogi Bayat en scheidsrechter Bart Vertenten sinds 8 uur vanochtend ondervraagd. Ook Bayats collega Dejan Veljkovic werd op de rooster gelegd, net als Olivier Somers, mede-eigenaar van KV Mechelen, en ­de financieel verantwoordelijke van die club, Thierry Steemans.

Malinwa's sportief directeur Stefaan Vanroy werd al verhoord, hij moest om 12 uur voor de onderzoeksrechter verschijnen in Tongeren, net als scheidsrechter Sébastien Delferière en Club Brugge-trainer Ivan Leko.  'Ik verwacht een gunstige beslissing', verklaarde Leko's advocaat Walter Van Steenbrugge woensdagavond. Zijn cliënt werd voorlopig niets ten laste gelegd. 'Dat kan misschien nog komen, er kan ook een invrijheidsstelling onder voorwaarden komen of ze laten hem helemaal naar huis gaan.' Omstreeks 14 uur werd ook scheidsrechter Bart Vertenten bij de onderzoeksrechter voorgeleid.

Dat de hele procedure al zo lang duurde, weet Van Steenbrugge aan de vele formaliteiten die afgehandeld moesten worden, het grote aantal personen dat verhoord moest worden en aan de capaciteitsproblemen van de gerechtelijke politie. Dat verklaart ook waarom er pas donderdagmiddag een belissing genomen wordt over wat er verder met Leko zal gebeuren, waardoor de trainer dus een nacht in de cel moest doorbrengen. Van Steenbrugge heeft echter alle vertrouwen in een goede afloop: 'Hij zal snel weer thuis zijn en op het veld staan.'

Ook Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck werd tijdelijk opgepakt in het onderzoek, maar hij werd ondertussen vrijgelaten. Ook enkele (ex-)spelers van die club, onder meer doelman Davy Roef en Olivier Myny, werden verhoord. Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werd gisteren na verhoor ook al vrijgelaten.