De ruimtecapsule die donderdag met een Sojoez-draagraket naar het internationaal ruimtestation ISS zou gaan, heeft een noodlanding moeten maken in Kazachstan. De twee astronauten zijn ongedeerd.

Het probleem zou volgens Russische ruimtevaartbronnen zijn ontstaan bij de tweede trap van de draagraket. De astronauten, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Alekseï Ovtsjinin, moesten daardoor een nooit eerder gedane ballistische noodlanding uitvoeren.

De capsule met de twee inzittenden kon succesvol landen in Kazachstan. Reddingsteams zijn massaal uitgerukt. Volgens het persbureau Reuters zijn de eerste reddingswerkers intussen ter plaatse. Artsen hebben vastgesteld dat de twee astronauten ongedeerd zijn.

Tijdens hun opleiding worden astronauten getraind op het uitvoeren van een dergelijke noodlanding. Daarbij wordt hun onder meer geleerd hoe om te gaan met zwaartekrachten tot 9G.

Ruimtevluchten geannuleerd

Het was de bedoeling dat Hague en Ovtsjinin een kleine 180 dagen in de ruimte zouden doorbrengen. Zes uur na de lancering zou hun capsule aan de Russische Pojsk-module van het ISS worden gekoppeld. Voor de Amerikaan was het zijn eerste missie, voor de Rus zijn tweede.

Na de mislukte lancering heeft Rusland besloten alle bemande ruimtevluchen tot nader order te annuleren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig