Beroemdste letters van Amsterdam zijn bedreigd
Foto: © WORLD PICTURES

Ze staan vereeuwigd op miljoenen vakantiefoto’s, de I Amsterdam-letters op het Museumplein in de Nederlandse hoofdstad. Maar de Amsterdamse gemeenteraad heeft nu beslist dat de metershoge letters moeten verdwijnen.

De letters voor het Rijksmuseum werden er vijftien jaar geleden geplaatst, nog voor de opkomst van sociale media, met als doel de stad te promoten onder toeristen. Voor wie de boodschap van de tien letters goed wil begrijpen, is het kleurverschil van de eerste drie letters niet onbelangrijk.

In 2015 werd door enkele activisten al eens symbolisch afscheid genomen van de letters, met als argument dat de stad de marketing niet meer nodig had. En nu is ook de linkse coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP klaar met de letters, die volgens veel Amsterdammers symbool geworden voor het massatoerisme, dat de stad in zijn greep heeft.

‘I Amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn’, zegt Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks die woensdag een motie heeft ingediend om de marketingcampagne te stoppen. ‘Amsterdammers willen de greep op de stad terugkrijgen, citymarketing staat juist voor de stad als product, en de greep van het grote geld’, vertelt ze aan Het Parool.

VVD-politicus Frits Huffnagel, die destijds als wethouder Economische Zaken het letter-idee van reclamebureau KesselsKramer selecteerde, noemt het symboolpolitiek. ‘Het is een illusie om te denken dat door het schrappen van I amsterdam minder toeristen naar de stad zullen komen’, zegt hij in dezelfde krant.

Hij wijst er ook op dat de letters ervoor zorgen dat toeristen op het plein samenkomen. ‘Omwonenden zijn er blij mee, want op die plek voor het Rijksmuseum lopen al die toeristen niet zo in de weg. Als ze zich in de omgeving verspreiden, wordt de overlast veel groter.’

De stad heeft overigens vijf sets van de drie meter hoge letters. Ook op Schiphol en aan de Sloterplas kun je ze permanent terugvinden, en soms duiken ze ook op andere plaatsen in de stad op.