beste films
‘Under the silver lake’: geflipte hallucinatie van een misdaadfilm. Foto: rr

Nos batailles

Wanneer zijn vrouw met de noorderzon verdwijnt, moet een man zich alleen beredderen met kind en job. Romain Duris is het hart van dit subtiele, gevoelige Belgisch-Franse drama.

BlacKkKlansman

Schuimbekkend, verontwaardigd: dan is Spike Lee op zijn best. Tegelijk is dit waargebeurde verhaal van een zwarte jongeman die infiltreert bij de Ku Klux Klan, waanzinnig entertainend. Vintage Lee!

My generation

Wat betekende het om cool te zijn in de sixties? In deze swingende docu blikt de legendarische acteur Michael Caine terug met wie er toen alles van wist, van Paul McCartney en Twiggy tot Marianne Faithfull.

Burning

Zij kan een denkbeeldige mandarijn eten door te vergeten dat die er niet is. Later zal hij willen vergeten dat zij er niet is. Een verhaal van Haruki Murakami wordt meesterlijke cinema in de handen van de Zuid-Koreaanse regisseur Lee Chang-dong, misschien wel de grootste dichter die vandaag op het grote scherm schildert.

Dogman

Een hondenuitbater wordt in een hoekje ­gedreven: de regisseur van ‘Gomorrah’ bijt ­terug met een bikkelharde, maar ontroerende film. Italië zag er zelden zo mooi mistroostig uit.

Hereditary

Mensen met een lage bloeddruk moeten zo snel als hun lichaam het toelaat naar deze hartslagverhogende film over een familie die het slachtoffer wordt van zichzelf. Geen duiveluitdrijving kan daar wat aan veranderen.

Frères ennemis

Weinig acteurs bewandelen zo begeesterend het foute pad als Matthias Schoenaerts. Dit keer doet hij dat in een Frans misdaaddrama zonder de clichés van het genre, door de regisseur van ‘Loin des hommes’.

Engel

Angsten en paranoia plagen een Belgische wielerheld, die naar Senegal reist om het hoofd leeg te maken. Koen Mortier (‘Ex-drummer’) liet zich inspireren door het treurige levenseinde van Frank Vandenbroucke.

Will Tura: hoop doet leven

Dominique Deruddere duikt in de muziek­geschiedenis en stoft de erfenis van Will Tura af. Reken op goedgekozen archieffilmpjes, concertfragmenten en af en toe een blitse vondst.

Whitney

’I wanna dance with somebody’, zong Whitney Houston in 1987 en heel de wereld wou haar oproep beantwoorden. Een kwarteeuw later lag ze dood in haar bad. Wat was er gebeurd?

Ademloos

Oost west, asbest: Daniel Lambo groeide op in de schaduw van de Eternit-fabriek in ­Kapelle-op-den-bos. In deze documentaire onderzoekt hij de blijvende impact van het goedje, van hier tot in India.

Benzinho

Een ontroerend eerbetoon aan alle moeders: dit drama is een bitterzoet portret van een ­familie met meer zorgen dan centen. Recht uit Rio.

Figlia mia

Een meisje komt erachter dat die zonderlinge vrouw in het dorp haar moeder is, die haar afstond bij geboorte. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de twee worden aangetrokken tot elkaar als magneten tot een koelkast.