New Yorker plande bomaanslag om verkiezingen door loting onder aandacht te brengen
Rosenfeld plande een aanslag aan de National Mall in Washington, die uitkomt op het Capitool. Foto: AP

Een 56-jarige man uit New York is woensdag gearresteerd omdat hij van plan zou zijn geweest om zichzelf op te blazen tijdens de Amerikaanse Congresverkiezingen van 6 november. Hij wilde zo aandacht vragen voor zijn politieke overtuigingen.

De 56-jarige Paul Rosenfeld wordt ervan beschuldigd van plan geweest te zijn een bom van 90 kilogram op zijn lichaam tot ontploffing te brengen in de hoofstad Washington op de dag van de Congresverkiezingen.

Rosenfeld zou in brieven en berichten aan iemand in Pennsylvania uit de doeken hebben gedaan hoe hij een bomaanslag plande op de National Mall in Washington, die uitkomt op het Capitool. Zijn contactpersoon waarschuwde daarop de politie, die Rosenfeld van de weg haalde. De man bekende daarop zijn plannen. De politie verrichtte een huiszoeking bij Rosenfeld ten noorden van New York, waarbij de bom gevonden werd.

Met de aanslag wilde Rosenfeld aandacht krijgen voor zijn politieke overtuigingen. De man was een voorstander van verkiezingen door loting en niet door meerderheid, zoals nu gebeurt. Volgens de FBI zou Rosenfeld geen deel uitmaken van een grotere terroristische organisatie. Hij riskeert 20 jaar gevangenisstraf.

New Yorker plande bomaanslag om verkiezingen door loting onder aandacht te brengen
Het huis van Rosenfeld nabij New York. Foto: AP