Alweer verpulveren we weerrecords
Oktober aan de Belgische kust. Foto: carlo coppejans
Ook vandaag, morgen en zaterdag gaan we over de twintig graden in ons land. Zo gaan we naar 128 lentedagen dit jaar. Normaal komen we aan 88,5 dagen van 20 graden of meer.

2018 is een jaar van ­records. Dat van de warmste zomer hadden we al, maar ook dat van het aantal lentedagen is verpulverd. Sinds 1981 - het KMI kan geen ­cijfers geven die verder teruggaan - hadden we nooit zoveel dagen boven de 20 graden als in 2018. Het vorige record (116 lente­dagen) dateert van 2003. Vandaag zitten we daar met 125 dagen al ver boven en het einde is niet in zicht. Dit weekend krijgen we temperaturen tot 25 graden.

'Zo'n Sint-Michiels­zomertje of Indian Summer in de herfst is niet uitzonderlijk', zegt klimatoloog Luc Debont­ridder van het KMI in Het Nieuwsblad. 'Maar het is wel opvallend warm en zonnig. De eerste tien dagen van oktober hadden we al bijna 70 uur zonneschijn, terwijl dat in de hele maand normaal 112 uur is. Qua temperatuur zitten we vier graden boven het maandgemiddelde.'

De aanhoudende hoge temperaturen en het gebrek aan regen zijn volgens Debontridder het gevolg van de klimaatverandering.

'We moeten niet verstomd staan als het in 2019 weer van dat is.' Op korte termijn blijft de droogte een gesel voor onze watervoorraden. 'Het zal toch moeten regenen in november om de waterreservoirs te vullen.'