Operatie schone handen: probeerde Mechelen via matchfixing in eerste te blijven?
Onderaan van links naar rechts: Dejan Veljkovic, Mogi Bayat, Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Foto: blg, pn

Het gerecht onderzoekt of KV Mechelen en huismakelaar Dejan Veljkovic vorig jaar door matchfixing in eerste klasse probeerden te blijven.

Wat eind 2017 begon als een klassiek onderzoek naar zwart geld en schimmige financiële constructies van voetbalmakelaars, vervelde al snel in een onderzoek naar corruptie. De federale politie luisterde volgens onze informatie maandenlang de telefoons af van topmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic op zoek naar fraude bij transfers.

Maar in de loop der weken nam het onderzoek (nog) een andere wending. Plots bleek het ook te gaan om mogelijke omkoping in voetbalwedstrijden.

Het gerecht vond aanwijzingen dat Dejan Veljkovic – tot vorig jaar de huismakelaar van KV Mechelen – actief heeft geprobeerd de degradatiestrijd van het vorige voetbalseizoen 2017-2018 te beïnvloeden in het voordeel van KV Mechelen. Hij zou in de dagen voor de beslissende laatste competitiewedstrijd verschillende verdachte contacten hebben gehad met bestuurslui van KV Mechelen en Waasland-Beveren. Op die manier zou hij geprobeerd hebben ervoor te zorgen dat KV Mechelen in 1e klasse bleef. Voor Veljkovic, die zelf heel wat spelers van KV Mechelen in zijn portefeuille had, was het financieel belangrijk dat Mechelen in de Jupiler League bleef.

Maar zijn opzet mislukte. Mechelen won wel met 2-0 de beslissende laatste wedstrijd van de competitie tegen Beveren. Maar concurrent Eupen won tegen Moeskroen met 4-0 en bleef zo in eerste klasse op basis van het doelpuntenverschil. En zo bleef Eupen in eerste klasse. In de dagen na de wedstrijd keerde de voetbalwereld zich tegen Moeskroen en Eupen.

Bevriend met topreferees

Maar het lijkt er nu op dat het spel (ook) aan de andere kant vuil werd gespeeld. Of er effectief sprake is van corruptie zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar naast Veljkovic werden gisteren ook een aantal bestuurslui van KV Mechelen en Waasland-Beveren opgepakt voor ondervraging. Bij hen KV-Mechelen eigenaar Olivier Somers en Beveren-voorzitter Dirk Huyck.

En er is nog meer. Uit het onderzoek bleek ook dat Dejan Veljkovic er een zeer vriendschappelijke relatie op nahoudt met de Belgische topreferees Bart Vertenten en Sebastien Delferière De twee top-arbiters gingen geregeld tafelen met Veljkovic. Het gerecht wil nu van de scheidsrechters weten waarom zij zo close waren met een spelersmakelaar en – vooral – wat zij in ruil hebben gedaan voor Veljkovic. Een aantal verdachte matchen wordt onder de loep gehouden.

Nacht in cel

Zeker is dat het gerecht gisteren een keiharde schop uitdeelde in de schimmige achterkamers van de Belgische voetbalwereld. Bij de 44 huiszoekingen die de federale politie uitvoerde over het hele land, werd de top van de Belgische voetbalwereld aangepakt. Mogi Bayat en Dejan Veljkovic zitten in cel. Maar ook de beste Belgische scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten brachten de nacht in de cel door. Net als toptrainer Ivan Leko van Club Brugge. Ex-RSC Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck werd na verhoor vrijgelaten.

Leko is een goeie vriend van makelaar Dejan Veljkovic en zou op de hoogte zijn van veel van diens zaken. Van Holsbeeck deed dan weer zaken met Bayat.