Murdoch wil Musk vervangen als voorzitter van Tesla
James Murdoch. Foto: REUTERS

James Murdoch, afscheidnemend ceo van 21st Century Fox en zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, ligt volgens de Financial Times in polepositie om Elon Musk op te volgen als voorzitter van Tesla.

De Britse zakenkrant Financial Times haalt twee personen die op de hoogte zijn van de discussies over de benoeming aan om Murdoch aan te duiden als kandidaat nummer één om de raad van bestuur van Tesla voor te zitten. De zoon van de bekende mediamagnaat Rupert Murdoch is sinds vorig jaar onafhankelijk bestuurder bij Tesla.

Musk zelf zou een voorkeur hebben voor Antonio Gracias, een andere directeur bij de autoproducent. En de komst van een buitenstaander is ook nog niet uitgesloten. De discussies gaan dus nog verder. Niemand van de betrokkenen wou reageren tegenover de Financial Times.

Beurswaakhond bijt

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Musk gedwongen een stap terug te zetten na zijn tweet van 7 augustus waarin hij zei dat hij genoeg geld gevonden had om Tesla van de beurs te halen. De topman mag drie jaar lang geen voorzitter van de raad van bestuur van Tesla meer zijn. En er moeten ook twee nieuwe, onafhankelijke bestuurders bijkomen in die raad, die nu bevolkt wordt door zakenvrienden en een broer van Musk.

De deadline voor de vervanging ligt half november, maar kan verlengd worden op verzoek van Musk.