Catherine de Zegher krijgt steun uit kunstwereld via open brief
Catherine de Zegher. Foto: © Alexander Meeus

In een open brief betuigen 63 namen uit de Belgische en internationale kunstwereld hun steun aan de geschorste museumdirectrice Catherine de Zegher.

De ondertekenaars zeggen verbijsterd te zijn dat een internationaal gewaardeerd curator als Catherine de Zegher na aanvallen in de media geïsoleerd is. Dat schrijft VRTnws, waar de open brief verscheen.

Catherine de Zegher was directrice in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) toen er een discussie losbarstte over bruiklenen Russische avant-gardekunst in het museum. Tien internationale kunstkenners noemden die in een open brief twijfelachtig. In de nasleep daarvan ging de stad Gent over tot een tijdelijke schorsing van De Zegher als museumdirectrice.

Nu spreken 63 namen uit de kunstwereld hun steun uit aan De Zegher. Onder hen specialisten uit instellingen als Centre Pompidou, Tate Modern en het Museum of Centemporary Art in Sydney. Voorts zijn er academici uit Harvard, Princeton en Oxford. Kunstenaars die ondertekenen zijn onder meer Luc Tuymans, Eija-Liisa Ahtila, Mona Hatoum en Craigie Horsfield.

‘Trial by media’

De ondertekenaars spreken over een ‘mediacampagne zonder feitelijke basis’ met aantijgingen tegen het museum en de daar gepresenteerde collectie. Ze vinden dat De Zegher het slachtoffer is van ‘trial by media’.

Tot op heden, zeggen de 63, is de situatie van de tijdelijke schorsing ongewijzigd. Ze zeggen dat er nog geen bijkomend wetenschappelijk onderzoek of geen onafhankelijke materiaaltechnische expertise is aangevat door de stedelijke, regionale of nationale overheid om uitspraak te doen over de authenticiteit van de werken. Daardoor, schrijven ze, blijven de aantijgingen in leven. Ze vrezen dat de situatie blijft hangen, zonder oplossing in zicht.

Momenteel lopen er twee onderzoeken. De stad Gent vroeg een audit bij EY om na te gaan of het museum de bruiklenen zorgvuldig genoeg screende vooraleer ze te exposeren.

Het parket van Gent nam de geëxposeerde werken en relevant documentatiemateriaal in beslag. Beide onderzoeken zijn gaande en er is tot dusver nog geen informatie over beschikbaar.

De 63 vragen de overheid om onafhankelijk te blijven in haar oordeel en van een ‘zekere kunstmarkt die gelinkt is aan geld en macht’.