Luikse burgemeester speelt (even) zetel kwijt
Foto: Bart Dewaele

Het is niet allemaal fun and games tijdens een kiescampagne. Op een buurtoverleg met een actiecomité in het Luikse Angleur kreeg de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) dinsdagavond stevige tegenwind.

De containeractiviteit in de haven van Renory, op de Maas, botst er met de levenskwaliteit van de omwonenden. Trillingen door het vele vrachtverkeer, scheuren in woningen, geluidsoverlast, lichtpollutie en onveilige verkeerssituaties werden er aangeklaagd door de boze burgers.

Dat er nu uitbreidingsplannen zouden zijn voor dit deel van de Luikse haven is voor hen de druppel. Vanuit het publiek werd emotioneel getuigd en soms zelfs geroepen. ‘Ik ben gekomen om oplossingen te zoeken, niet om naar intentieprocessen te luisteren’, moest Demeyer op een gegeven moment duidelijk maken.

 

Op dat eigenste moment werden achter zijn rug stiekeme politieke manoeuvres uitgevoerd. Met behulp van een onschuldig uitziende straathond werd Demeyer - die was gaan staan om zich beter verstaanbaar te maken - op slinkse wijze zijn zetel ontfutseld. De oppositiepartijen MR en Vert Ardent zaten in de zaal, maar hielden zich van de domme.

Demeyer heeft een comfortabele meerderheid, maar hij repte zich toch om de zetel te heroveren. Met een snelle witz over zetelverlies kon hij de gespannen sfeer even breken, en werd er zelfs gelachen. Toch toont dit voorval nog maar eens dat Luik zondag een bijzonder interessant strijdtoneel wordt.