Griekenland grijpt in: zware toeristen mogen niet langer op ezels rijden op het populaire eiland Santorini. Dat heeft het Griekse ministerie van Landbouw beslist, nadat dierenrechtenorganisaties aan de alarmbel hadden getrokken.

Ezels zijn op het vakantie-eiland Santorini een populair vervoersmiddel om de steile trappen te beklimmen. Maar de dierenrechtenorganisatie Peta ijvert al langer voor een verbod en publiceerde deze zomer een schokkende video waarop de wantoestanden werden aangetoond.

De dieren zouden geregeld toeristen met overgewicht op hun rug hebben, waardoor ze schade aan hun ruggenwervels oplopen. Daarnaast worden ze zeven dagen per week ingezet in de brandende zon, terwijl ze weinig eten en drinken krijgen. De ezels kampen met stress en dragen versleten zadels die wonden veroorzaken.

De Griekse regering besloot na het bekijken van de beelden en na een petitie die ruim 100.000 keer werd ondertekend, actie te ondernemen. De ezels mogen niet meer dan honderd kilogram dragen. Zieke en zwangere dieren mogen niet meer ingezet worden.

De eigenaren zijn straks ook verplicht om desinfecterende middelen in de stallen te voorzien. Als de dieren niet genoeg voedsel, schoon drinkwater en verzorgde stallen krijgen, dan kunnen de eigenaars een zware boete verwachten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in